Vegetariánske špagety sú veľmi chutnou náhradou obúbených cestovín Bolognese. Takže úplne bez mäsa? Áno a dokonca bez kompromisov v chuti. A namiesto parmezánu si ukážeme ako pripraviť jeho vegánsku variantu, ktorý je chuťovo takmer na nerozoznanie.

Vegetariánske špagety s boloňskou omáčkou so syrom aj pre vegánov

  1. Huby zalejeme vriacou vodou, zakryjeme a necháme napučať.
  2. Šošovicu preberieme, a dáme variť na 15 minút. Scedíme a dáme bokom.
  3. Cesnak, mrkvu, cibuľu a zeler nakrájame na drobné kocky.
  4. V širšom hrnci zohrejeme olej, pridáme nakrájaný cesnak a nakrájaný rozmarín. Premiešame, necháme pár sekúnd opiecť, kým sa rozvonia a pridáme nakrájanú mrkvu, cibuľu a zeler. Posolíme, zakryjeme a dusíme na miernom ohni 20 minút. Občas premiešame.
  5. Keď je zelenina mäkká pridáme drvené paradajky, predvarenú šošovicu, oregano, bobkový list a nadrobno nasekané huby. Podlejeme troškou vody z húb a vývarom.
  6. Zakryjeme a varíme na miernom plameni približne pol hodinu. Na záver ochutíme mletým čiernym korením a dosolíme.
  7. Podávame s uvarenými cestovinami posypané syrom alebo jeho vegánskou verziou. Tú pripravíme takto: do mixéra so sekacími nožmi dáme všetky suroviny a niekoľkými pulzmi rozmixujeme. Nemixujeme príliš dlho, inak zmes príliš zhustne. Takýto syr vydrží v uzatvorenom pohári v chladničke niekoľko týždňov.