Vegetariánske skvelé syrové lasagne sú presne to jedlo, v ktorom mäsko nikomu nechýba. Obľúbené syrové lasagne sme pripravili podľa originálneho receptu aj s bešamelovou omáčkou a parmezánom, ktoré tomu jedlu dodajú vláčnosť, hebkosť a tú pravú chuť.

Vegetariánske lasagne

  1. Najskôr na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, keď zmäkne, pridáme pretlačený cesnak.
  2. Šampiňony si nakrájame na drobné kocky a prihodíme ich do panvice k cesnaku a cibuľke.
  3. Všetko spolu opekáme, až kým nie sú šampiňóny do hneda opečené a mäkké.
  4. Pridáme lyžicu paradajkového pretlaku, zamiešame a zalejeme drvenými paradajkami, ochutíme soľou, korením, sušeným oreganom, prípadne aj balsamicom a cukrom.
  5. Všetko spolu povaríme 15-20 minút na miernom ohni, kým omáčka nezhustne.
  6. hotové plátky lasagní predvaríme vo veľkom hrnci v osolenej vode. Postačia dve minúty. Lasagne scedíme a ponecháme ich pár minút v studenej vode, aby sa nezlepili. – to je ten trik, ktorý potrebujete vedieť. Potom lasagne opäť scedíme.
  7. Príprava bešamelovej omáčky: V menšom hrnci zohrejeme maslo a pridáme múku. Za stáleho miešania múku opečieme do ružova a postupne prilievame teplé mlieko. Až dostaneme konzistenciu hladkej omáčky, odstavíme, zamiešame strúhaný parmezán prípadne dosolíme.
  8. Na dno zapekacej nádoby položíme plátok cestoviny, potrieme troškou bazalkového pesta, pár lyžicami bešamelu, potom pridáme paradajkovú omáčku a posypeme mozarellou. Takto urobíme pár vrstiev, poslednú vrstvu cestoviny potrieme bešamelom a posypeme syrom.
  9. Pečieme pri 200 °C približne 30 minút.
  10. Na záver ešte môžeme posypať a ozdobiť bylinkami.