Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 1 šálka pohánky (môžeme použiť svetlú alebo tmavú, ale najlepšie je ich pomer 1:1)
  • 2 šálky vody
  • 1 veľká cibuľa (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla (pre vegan verziu použijeme rastlinný olej)
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžicka sušenej majoránky
  • 2-3 lyžice sušeného lahôdkového droždia

Vrstva 1

Vegetariánska jaternička so zemiakmi

Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
vegetariánska jaternica
Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 1 šálka pohánky (môžeme použiť svetlú alebo tmavú, ale najlepšie je ich pomer 1:1)
  • 2 šálky vody
  • 1 veľká cibuľa (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla (pre vegan verziu použijeme rastlinný olej)
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžicka sušenej majoránky
  • 2-3 lyžice sušeného lahôdkového droždia

Vegetariánska  jaternica nie je vtip. Pohánka je univerzálna a veľmi zdravá, dá sa pripraviť ako rizoto, zahustí polievky, sú z nej výborné placky, alebo aj raňajková kaša nasladko. Vyskúšate túto nezvyčajnú úpravu, chuťou sa takmer vyrovná zabíjačkovej pochúťke s pečenými rascovými zemiakmi a kyslou kapustou chutí vynikajúco.

Vegetariánska jaternica z dobre ochutenej pohánky

  1. Do hrnca dáme premytú pohánku a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Trochu osolíme a privedieme k varu. Na miernom plameni varíme zakryté 10-12 minút. Odstavíme a necháme pod pokrievkou odstáť.
  2. Medzitým si na panvici zohrejeme maslo alebo alebo olej. Pridáme najemno nasekanú cibuľu a restujeme do zmäknutia. Keď je cibuľa takmer do zlata, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľku restujeme. Potom pridáme uvarenú pohánku a premiešame. Obsah panvice teraz premiešavame, a po troške prilievame vodu. Konzistenia by mala byť podobná, ako keď robíme talianske krémové rizoto. Keď sa už zdá, že pohánka sa začína rozvárať, pridáme majoránku, ochutíme mletým čiernym korením a pridáme sušené neaktívne droždie. To dodá výbornú chuť a dodá krémovosť.
  3. Keď sa zmes začína lepiť na varechu, odstavíme, ochutnáme, ak treba dosolíme alebo dochutíme korením. Pred podávaním necháme postáť pár minút zakryté.
  4. Podávame najlepšie s pečenými zemiakmi a kyslou kapustou alebo kyslou uhorkou.