Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Suroviny pre 3 osoby:

Vrstva 1

Vajíčková tortilla so zemiakmi

Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 30 min

Ela Kaslu | 330 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Vajíčková tortilla
Ingrediencie

Suroviny pre 3 osoby:


Klasická vajíčková tortilla so zemiakmi a cibuľou “tortilla de patatas” býva súčasťou známych tapas.  Je skvelá aj ako jednoduché domáce jedlo. Existujú rôzne variácie, ale ja som si obľúbila túto jednoduchú a pritom vynikajúcu základnú verziu, len s 3 ingredienciami: vajíčka, zemiaky a cibuľa.

Vajíčková tortilla so zemiakmi

  1. Do panvice alebo hrnca nalejeme olivový olej a kým sa zohrieva, ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na tenké plátky.

  2. Zemiaky ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na 3mm tenké plátky. Do oleja najskôr vložíme cibuľu a 5 minút opekáme, potom pridáme zemiaky. Premiešame a na strednom plameni smažíme 10-15 minút, občas premiešame. Potrebujeme, aby cibuľa a zemiaky jemne skaramelizovali, pretože to je základ chuti. Medzitým si do väčšej misky rozbijeme vajíčka.

  3. Keď už zelenina chytá farbu, skúsime, či sú zemiaky hotové, ak áno, dierovanou naberačkou ich vyberieme z oleja preložíme do misky k vajíčkam. Olej opatrne scedíme a dáme bokom. K vajíčkam do misky zoškrabeme aj všetky prichytené skaramelizované kúsky zo dna panvice. Zmes dobre osolíme a ochutíme korením. Premiešame, aby sa všetko spojilo. Zmes zakryjeme tanierom alebo fóliou a necháme postáť 15 minút.

  4. Zvyšný olej prelejeme do pohárika a odložíme, môžeme ho použiť neskôr do varenia.

  5. Menšiu nepriľnavú panvicu (priemer cca 22 cm) pokvapkáme troškou použitého oleja a opatrne do nej nalejeme zmes, ktorá medzitým zhustla. Na strednom plameni opekáme do zlata z jednej strany cca 10 minút. Obracačkou skontrolujeme okraje, ak majú hnedo zlatú farbu, je načase tortillu otočiť. Na panvicu položíme veľký tanier. Musí byť väčší ako panvica a rýchlo ale opatrne preklopíme torillu na tanier. (ak si netrúfajte, poproste niekoho odvážnejšieho. Nie je to ťažké, len treba mať rozhodné a pevné ruky. Potom ju zošuchneme späť do panvice a dopečieme ďalších 5 minút aj z druhej strany.

  6. Vajíčkovú tortillu po upečení presunieme na servírovací tanier, nakrájame a podávame buď teplú, ale je výborná aj na studeno. Dajte si ju so šalátom a dobrým chlebom.

  7. Tip: Po upečení môžeme tortillu posypať sladkou, alebo údenou paprikou.