Vajíčková tortilla so zemiakmi

 | 

Čas prípravy: 

25

 min

Čas varenia: 

35

 min

Ingrediencie

Pre 3 osoby:

 

 

 

 

 

– typ A

 

 

oleja

 

Ingrediencie

Pre 3 osoby:

 

 

 

 

 

– typ A

 

 

oleja

 

Nutričné hodnoty

Billa

Klasická vajíčková tortilla so zemiakmi a cibuľou “tortilla de patatas” býva súčasťou známych tapas.  Je skvelá aj ako jednoduché domáce jedlo. Existujú rôzne variácie, ale ja som si obľúbila túto jednoduchú a pritom vynikajúcu základnú verziu, len s 3 ingredienciami: vajíčka, zemiaky a cibuľa.

Vajíčková tortilla so zemiakmi

Postup:

  1. Do panvice alebo hrnca nalejeme olivový olej a kým sa zohrieva, ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na tenké plátky.
  2. Zemiaky ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na 3mm tenké plátky. Do oleja najskôr vložíme cibuľu a 5 minút opekáme, potom pridáme zemiaky. Premiešame a na strednom plameni smažíme 10-15 minút, občas premiešame. Potrebujeme, aby cibuľa a zemiaky jemne skaramelizovali, pretože to je základ chuti. Medzitým si do väčšej misky rozbijeme vajíčka.
  3. Keď už zelenina chytá farbu, skúsime, či sú zemiaky hotové, ak áno, dierovanou naberačkou ich vyberieme z oleja preložíme do misky k vajíčkam. Olej opatrne scedíme a dáme bokom. K vajíčkam do misky zoškrabeme aj všetky prichytené skaramelizované kúsky zo dna panvice. Zmes dobre osolíme a ochutíme korením. Premiešame, aby sa všetko spojilo. Zmes zakryjeme tanierom alebo fóliou a necháme postáť 15 minút.
  4. Zvyšný olej prelejeme do pohárika a odložíme, môžeme ho použiť neskôr do varenia.
  5. Menšiu nepriľnavú panvicu (priemer cca 22 cm) pokvapkáme troškou použitého oleja a opatrne do nej nalejeme zmes, ktorá medzitým zhustla. Na strednom plameni opekáme do zlata z jednej strany cca 10 minút. Obracačkou skontrolujeme okraje, ak majú hnedo zlatú farbu, je načase tortillu otočiť. Na panvicu položíme veľký tanier. Musí byť väčší ako panvica a rýchlo ale opatrne preklopíme torillu na tanier. (ak si netrúfajte, poproste niekoho odvážnejšieho. Nie je to ťažké, len treba mať rozhodné a pevné ruky. Potom ju zošuchneme späť do panvice a dopečieme ďalších 5 minút aj z druhej strany.
  6. Vajíčkovú tortillu po upečení presunieme na servírovací tanier, nakrájame a podávame buď teplú, ale je výborná aj na studeno. Dajte si ju so šalátom a dobrým chlebom.
 

Náš tip:

  • Po upečení môžeme tortillu posypať sladkou, alebo údenou paprikou.