Vajíčková tlačenka na Veľkú noc

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

5

 min

Ingrediencie

Na 1 formu srnčí chrbát:

alebo šunkovej salámy

  • 5 vajec uvarených natvrdo
  • 1 veľký pohár majonézy (400 ml)
  • 20 práškovej želatíny (použiteľná na studeno)
  • 1 pohár sterilizovanej zeleniny podľa výberu (hrášok, kapia, uhorky, mrkva)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • Worcestrovou omáčka
  • voda
  • pažítka na ozdobu
  • Ingrediencie

    Na 1 formu srnčí chrbát:

    alebo šunkovej salámy

  • 5 vajec uvarených natvrdo
  • 1 veľký pohár majonézy (400 ml)
  • 20 práškovej želatíny (použiteľná na studeno)
  • 1 pohár sterilizovanej zeleniny podľa výberu (hrášok, kapia, uhorky, mrkva)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • Worcestrovou omáčka
  • voda
  • pažítka na ozdobu
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Vajíčková tlačenka je farebná a veľmi chutná vajíčková pochúťka na váš Veľkonočný sviatočný stôl, alebo ako pohostenie. Jednoduchá na prípravu a napriek tomu veľmi efektná.

    Vajíčková tlačenka plná pestrých farieb a chutí

    Postup:

    1. Zeleninu precedíme (nálev uchováme) a nakrájame najemno. Nálev dolejeme vodou tak, aby sme dostali 200 ml tekutiny, prisypeme želatínu a necháme ju 20 minút napučať. Medzitým si do veľkej misky nakrájame na drobné kocky šunku a vajíčka a pridáme nakrájanú zeleninu. Pridáme majonézu, osolíme, okoreníme a ochutíme worčestrom. Zmes dobre premiešame.
    2. Stuhnutú želatínu opatrne zohrejeme v malom kastróliku alebo v mikrovlnke, až kým sa nerozpustí. Pozor, nesmie sa variť, inak stratí schopnosť želírovať. Rozpustenú a vlažnú želatínu prilejeme k zmesi a dôkladne premiešame. Snažíme sa pracovať svižne, želatína pomerne rýchlo chladne a tuhne.
    3. Formu na srnčí chrbát si vystelieme fóliou, aby sa nám hotová tlačenka ľahšie z formy vyklápala.
    4. Zmes nalejeme do vystlanej formy, povrch uhladíme (ak zmes medzitým mierne zatuhla, oblou stranou lyžice povrch dobre utlačíme) a vrch zakryjeme prečnievajúcou fóliou. Zvyšnou zmesou, ktorá sa nezmestila do formy môžeme naplniť menšie formičky alebo poháriky. Dáme stuhnúť minimálne na 4 hodiny do chladničky, ale ešte lepšie cez noc.
    5. Po stuhnutí odstránime vrchnú fóliu a tlačenku opatrne preklopíme na dosku a ostrým nožom nakrájame na plátky.