Vajíčková nátierka je klasika a každého zahreje pri srdci, keď sleduje detskú zaujatosť alebo nadšenie zo zvykov, ktoré niektoré sviatky prinášajú. Predveľkonočné prípravy môžete začať  prípravou jednoduchého pečenia a obľúbenou vajíčkovou nátierkou. Recept nie je vôbec náročný a deti si pri príprave krásne zašpinia nosy múkou.

Vajíčková nátierka podávaná nevšedne v pečive v tvare zajaca

  1. Najskôr si dáme múku do väčšej misy, v ktorej urobíme malú jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, prisypeme cukor a vidličkou ľahko droždie prepojíme s vodou, ktorú prilejeme. Štipkou múky tekutinu ešte poprášime, misu prikryjeme čistou utierkou a počkáme asi 15 minút, než nám vzíde kvások. Radšej nepoužijeme úplne všetku tekutinu, ale trochu si odložíme na vypracovanie cesta, kedy uvidíme, či nám múka dostatočne saje. Po 15 minútach by kvások mal byť na pohľad nakysnutý a bublavý. V tej chvíli môžeme prisypať soľ a pridať masť. Všetko dobre premiešame a vypracujeme vláčne cesto za pomocou zvyšnej vody. Vypracované cesto znovu prikryjeme utierkou a dáme ho kysnúť, najlepšie na teplejšie miesto. Cesto bude kysnúť asi 30 až 40 minút. Záleží od teploty miesta, kde kysne.
  2. Po vykysnutí vyberieme cesto na dosku, na ktorej cesto rozdelíme na 8 dielov, ktoré pripomínajú zajačie časti tela. Ľahkým hnetením ich vytvarujeme a poskladáme na tukom vymastený plech. Keď je zajac na plechu, na brucho mu položíme malú porcelánovú misku, ktorú jeme zatlačíme tak, aby príliš nepresahovala. Zajaca takto necháme na plechu prikrytého utierkou ešte 15 minút odpočívať. Medzitým si rozohrejeme rúru na 250 stupňov Celzia a potom, keď zajaca vložíme do rúry, teplotu znížime na 230 stupňov Celzia. Pečieme cca 10-12 minút.
  3. Kým sa zajac pečie, pripravíme si nátierku zmiešaním všetkých surovín na nátierku a tiež pripravíme zeleninu, ktorú dobre umyjeme a prípadne nakrájame.
  4. Hotového zajaca necháme najskôr dobre vychladnúť a potom servírujeme s bruchom plným nátierky a zeleninovou oblohou. Dobrú chuť !