Vajce v aspiku so šunkou a zeleninou je príjemné retro pohostenie, ktoré je navyše opäť v móde. Jednoduchý a pritom veľmi efektný spôsob ako spotrebovať varené vajíčka.

Vajce v aspiku je klasika opäť v móde

  1. Vajíčka uvaríme na tvrdo, schladíme studenou vodu a necháme vychladnúť, potom ošúpeme a prekrojíme na polovice. Kyslé uhorky si nakrájame na menšie kúsky, kapiu na pásiky. Hrášok scedíme.
  2. Pripravíme si 8 menších, ale hlbokých misiek (najlepšie plastových, z nich sa budú aspiky jednoduchšie vyklápať) a vymastíme ich olejom.
  3. Do hrnca si odmeriame 400 ml nálevu z uhoriek (alebo koľko máme k dispozícii) a doplníme do 800 ml vodou. Ak treba, okyslíme octom. V tejto tekutine rozmiešame práškovú želatínu a necháme ju dobre rozpustiť. Necháme postáť 10 minút až zmes ztuhne. Potom ju na miernom ohni zohrejeme a rozpustíme, ale pozor nevaríme, inak by želé nestuhlo!
  4. Na dno misiek nalejeme po 2 lyžiciach želé a dáme do chladničky na pár minút zatuhnúť. Potom do misky na želé vložíme vajíčka, reznou stranou nadol (pri vyklápaní bude vidno rez a žĺtko). Do každej misky pridáme k vajíčku po 1 čajovej lyžičke hrášku, pár pásikov kápie a uhoriek. Opäť zalejeme želé a dáme na pár minút do chladničky.
  5. Na záver dáme do misiek majonézový šalát (2-3 lyžice do každej misky) a uhladíme. Zalejeme zvyškom želatíny a necháme v chladničke úplne zatuhnúť pár hodín alebo do ďalšieho dňa.
  6. Tip: Ak želé v hrnci medzičasom začína tuhnúť, zohriatím ho opäť privedieme do tekutého stavu.
  7. Tip: Pri vyklápaní aspiku si pomôžeme tak, že plastovú nádobku opatrne postláčame zo všetkých strán, olej by mal zabezpečiť to, aby šiel aspik vyklopiť jednoducho aj z keramickej či sklenenej misky.
  8. Aspik podávame s chlebom a čerstvými bylinkami ako studené predjedlo.