Vajce v aspiku so šunkou a zeleninou

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Na 8 porcií:

  • 8 plátkov pražskej šunky
  • plátky sterilizovanej kápie
  • 200 g zemiakového alebo vlašského šalátu
  • 4 lyžice konzervovaného hrášku
  • 4 sladkokyslé uhorky
  • 2 balíčky čírej želatíny na aspik
  • 400 ml nálevu z uhoriek
  • 1 lyžička oleja
  • Ocot
  • Ingrediencie

    Na 8 porcií:

  • 8 plátkov pražskej šunky
  • plátky sterilizovanej kápie
  • 200 g zemiakového alebo vlašského šalátu
  • 4 lyžice konzervovaného hrášku
  • 4 sladkokyslé uhorky
  • 2 balíčky čírej želatíny na aspik
  • 400 ml nálevu z uhoriek
  • 1 lyžička oleja
  • Ocot
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Vajce v aspiku so šunkou a zeleninou je príjemné retro pohostenie, ktoré je navyše opäť v móde. Jednoduchý a pritom veľmi efektný spôsob ako spotrebovať varené vajíčka.

    Vajce v aspiku je klasika opäť v móde

    Postup:

    1. Vajíčka uvaríme na tvrdo, schladíme studenou vodu a necháme vychladnúť, potom ošúpeme a prekrojíme na polovice. Kyslé uhorky si nakrájame na menšie kúsky, kapiu na pásiky. Hrášok scedíme.
    2. Pripravíme si 8 menších, ale hlbokých misiek (najlepšie plastových, z nich sa budú aspiky jednoduchšie vyklápať) a vymastíme ich olejom.
    3. Do hrnca si odmeriame 400 ml nálevu z uhoriek (alebo koľko máme k dispozícii) a doplníme do 800 ml vodou. Ak treba, okyslíme octom. V tejto tekutine rozmiešame práškovú želatínu a necháme ju dobre rozpustiť. Necháme postáť 10 minút až zmes ztuhne. Potom ju na miernom ohni zohrejeme a rozpustíme, ale pozor nevaríme, inak by želé nestuhlo!
    4. Na dno misiek nalejeme po 2 lyžiciach želé a dáme do chladničky na pár minút zatuhnúť. Potom do misky na želé vložíme vajíčka, reznou stranou nadol (pri vyklápaní bude vidno rez a žĺtko). Do každej misky pridáme k vajíčku po 1 čajovej lyžičke hrášku, pár pásikov kápie a uhoriek. Opäť zalejeme želé a dáme na pár minút do chladničky.
    5. Na záver dáme do misiek majonézový šalát (2-3 lyžice do každej misky) a uhladíme. Zalejeme zvyškom želatíny a necháme v chladničke úplne zatuhnúť pár hodín alebo do ďalšieho dňa.
    6. Aspik podávame s chlebom a čerstvými bylinkami ako studené predjedlo.

    Naše tipy:

    1. Ak želé v hrnci medzičasom začína tuhnúť, zohriatím ho opäť privedieme do tekutého stavu.
    2. Pri vyklápaní aspiku si pomôžeme tak, že plastovú nádobku opatrne postláčame zo všetkých strán, olej by mal zabezpečiť to, aby šiel aspik vyklopiť jednoducho aj z keramickej či sklenenej misky.