Ak chcete byť tento rok originálni a ani sa vám nechce tráviť čas zháňaním vianočných darčekov v preplnených nákupných centrách, skúste tento rok pre zmenu darovať svojim blízkym jedlé darčeky vašej vlastnej produkcie.

Darčeky pre gurmánov

S našími praktickými návodmi to zvládnete a zistíte, že mnoho vecí, ktoré bežne kupujeme, si možno vyrobiť aj doma vo vlastnej réžii. Zabalené v peknej sklenenej nádobe ozdobenej mašličkou urobia takéto darčeky radosť každému gurmánovi.

Mandľové alebo arašídové maslo

darčeky

Príprava mandľového (alebo arašídového) masla je úplne jednoduchá. Táto vegánska verzia nátierky na chlieb sa dá vylepšiť kvalitnou horkou čokoládou a jej využitie rozšírite napríklad aj na palacinky alebo lievance. Na plech vystlaný papierom na pečenie dáme pol kila blanšírovaných mandlí a na 180 °C ich pečieme asi 10-12 minút. Ak vyrábame arašídové maslo, čas pečenia znížime na 8 minút. Opražené mandle necháme asi pol hodinu chladnúť pri izbovej teplote. Potom ich presypeme do kuchynského robota (s funkciou sekania) a mixujeme ich asi 5 minút, kým nemajú pastovú konzistenciu. Pomocou gumenej varechy stierame okraje nádoby a premixujeme. Na záver pridáme ešte 1 ČL soli a premixujeme. Takto pripravené maslo uskladňujeme v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote (môžeme aj v chladničke).

Domáca kremžská horčica

darčeky

Na túto horčicu budeme potrebovať hnedé aj žlté horčičné semiačka, dostať ich kúpiť v predajniach s etno potravinami alebo na internete. Budeme potrebovať: pol šálky vínneho octa, štvrť šálky žltých a štvrť šálky hnedých horčičných semiačok, štvrť šálky piva, 2 ČL hnedého cukru a pol lyžičky soli. V miske zmiešame ocot, semiačka a pivo a prikryté plastovou fóliou necháme pri izbovej teplote odstáť, ideálne aj dva dni. Nasiaknuté semiačka skombinujeme s cukrom a soľou a rozmixujeme ich v mixéri s funkciou sekania. Mixujeme asi 1-2  minúty, aby nám ostala horčica zrnkovitá. Horčicu dáme do zaváraninového pohára, poriadne uzavrieme a necháme dozrieť pri izbovej teplote asi 2-3 dni. Potom uchovávame v chladničke, domáca horčica vydrží asi 3 mesiace.

 

Kandizované ovocie

darčeky

Pomaranče, citróny, zázvor: už nikdy nevyhodíte kôru z bio pomaranča alebo citróna a aj prebytočný zázvor sa naučíte užitočne spracovať. Len voda a cukor stačia na to, aby sme spracovali prebytočné kôry z bio citrusov alebo zázvorový koreň. Dajú sa potom použiť do pečenia, ako prísada do bábovky, koláčov alebo aj pri varení orientálnych pokrmov. Do hrnca si nalejeme dve šálky vody, pridáme 2 šálky kryštálového cukru a privedieme do varu, miešajúc, aby sa cukor rozpustil. Do cukrového roztoku ponoríme na kúsky nakrájané kôry z bio citrusov alebo zázvor a na slabom plameni ich necháme variť v cukrovom roztoku asi 40 minút. Pomocou sitka ich necháme odkvapkať a poukladáme ich na jemné sitko alebo mriežku a necháme 6-12 hodín schnúť. Vysušené citrusy alebo zázvor môžeme ešte obaliť v jemnom kryštálovom cukre. Skladujeme ich vo vzduchotesnej sklenenej nádobe.

Vanilkový extrakt

darčeky

Vanilka je po šafráne najdrahším korením, dá sa však niekoľkonásobne využiť do posledného zrnka. Keď spotrebujete vanilkové semiačka z vanilkového lusku, lusk určite nevyhadzujtte. Ak ho nespotrebujete pri príprave iných dobrôt, odložte si ho v uzavretom zaváraninovom pohári a keď ich nazbierate 8, môžete si z nich pripraviť domáci vanilkový extrakt. Vanilkové lusky bez semiačok nakrájame na centimetrové kúsky, pridáme 250 ml vodky a prikryté privedieme do varu a na slabom ohni necháme vrieť asi 2 minúty. Neotvárame pokrievku! Prevarenú zmes (aj s vanilkovými strukmi) nalejeme do uzatvárateľnej sklenej flaštičky a na tmavom mieste necháme lúhovať aspoň mesiac, kľudne však aj dlhšie. Občas fľaškou potrasieme. Odležaný extrakt precedíme cez kávový filter do čistej uzatvárateľnej fľašky. Takto pripravený extrakt vydrží veľmi dlho (aj niekoľko rokov).

Foto: dreamstime.com