Uhorkový šalát podávaný dobre vychladený s jemným morčacím soté v klasickej úprave s ryžou je obľúbeným jedlom, ktoré môžete smelo ponúknuť aj tým najmenším. V letných dňoch je miska osviežujúceho uhorkového šalátu vzácnejšia ako dezert.

Uhorkový šalát a jemné morčacie soté v klasickej úprave s ryžou

  1. Morčacie mäso osušíme a nakrájame na menšie prúžky. Posolíme, posypeme mletým čiernym korením, paprikou a sušeným cesnakom. Premiešame.
  2. V nepriľnavej panvici zohrejeme olej a sprudka na ňom opečieme kúsky mäsa do zlata za stáleho miešania a obracania.
  3. Keď je mäso opečené, pridáme maslo a najemno nakrájanú cibuľu. Všetko spolu ešte chvíľu opekáme na miernom ohni, až kým nie je cibuľa mäkká a do zlata. Potom zaprášime múkou, ochutíme horčicou a premiešame.
  4. Po minúte zalejeme vývarom, alebo vodou a necháme variť na slabom ohni zakryté ešte asi 10 minút, až kým nie je mäso úplne mäkké. Pokiaľ by počas varenia omáčka príliš zhustla, prilejeme ešte vodu alebo vývar a krátko povaríme. Na záver ešte dochutíme troškou citrónovej šťavy.
  5. Podávame s dusenou ryžou a uhorkovým šalátom.
  6. Uhorky ošúpeme a nastrúhame na tenké plátky, rovnako na tenko nakrájame aj cibuľu. Preložíme so misky a zalejeme nálevom, ktorý si pripravíme zmiešaním vody s cukrom, octom, soľou a mletým čiernym korením. Premiešame a dáme odstáť do chladničky.