Vždy sa u nás doma robili „Míša“ tvarohové rezy na plech. Niekoľko rokov späť som ale narazila na tento tvarohový zákusok. Je neopísateľne jemnejší, chutnejší a povedala by som, že vo forme torty aj elegantnejší ako rezy. My tortu ešte pre dokonalosť dozdobíme jahodami alebo malinami. Poleva je po zatuhnutí ideálna na krájanie, nemusíte sa báť, že sa vám tortu nepodarí úhľadne nakrájať.

Tvarohový zákusok Míša

Postup
  1. Z chladničky vyberieme v predstihu vajíčka, aby získali izbovú teplotu. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia a nachystáme zvyšok surovín, vrátane formy na pečenie. Formu na pečenie zľahka vytrieme rastlinným olejom a vysypeme hrubou múkou.
  2. Oddelíme bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s vanilínovým cukrom až vznikne pena a odložíme bokom. Bielky vyšľaháme s krupicovými cukrom, kým vznikne vznikne pevný sneh, ktorý ani po otočení misy nevypadne. Obidve hmoty potom opatrne spojíme ľahkým premiešaním a postupne zľahka zamiešame múku a olej. Cesto rovnomerne nalejeme do múkou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút. Ja som použila formu s priemerom 27,5 cm. Po upečení by mal piškót necháme vo forme vychladnúť – bude to trvať minimálne 1 hodinu. Korpus z formy nevyťahujeme.
  3. Tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním tvarohu, práškového cukru a citrónovej šťavy. Rozpustené maslo (pri rozpúšťaní buďme opatrní, maslo chceme len rozpustiť, nesmie začať vrieť) pridáme k tvarohu a ešte raz dôkladne premiešame. Potom tvarohovú plnku natrieme na korpus, ktorý máme stále vo forme na pečenie. Samozrejme, ak na stenách formy máme ešte veľa hrubej múky, ktorú sme použili na vymazanie, môžeme ju jednoducho oprášiť utierkou, alebo silikónovým štetcom. Takto tvarohom pokrytý korpus dáme prikrytý do chladničky stuhnúť.
  4. Čokoládu na varenie rozpustíme nad vodným kúpeľom spoločne s maslom a mliekom. Bude to trvať niekoľko minút, až sa nakoniec všetky suroviny spoja v čokoládovú polevu. Tú potom ako finálnu vrstvu rozotrieme po povrchu zatuhnutej tvarohovej vrstvy. Dobrú chuť.