Na plech o rozmere 35×40 cm:
Náplň:
Tvarohový koláč s višnami
Ela Kaslu | 385 receptov
Na plech o rozmere 35×40 cm:
- 450 g polohrubej múky (časť môžete nahradiť špaldovou, celozrnou a pod. )
- 200-220 g studeného masla (podľa typu použitej múky)
- 100 g cukru + ½ balíčka vanilkového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku
Náplň:
- 2 x 250 g krémového tvarohu
- 2 veľké vajíčka
- 90 g cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
- kôra z citróna (nemusí byť)
- hrsť jemných ovsených vločiek
- mrazené višne asi 500 g (alebo iné drobné ovocie, v sezóne čerstvé)
- + maslo a múka na vysypanie plechu
Tvarohový koláč s višňami a ovsenými vločkami je jednoduchý a rýchly, chutný a tiež ho môžeme zaradiť medzi zdravé koláče. Tento tvarohový koláč je správna cesta, ako si vybudovať udržateľný a zdravý jedálniček.
Ak sa pohráte so zložením múky, môžete ho servírovať aj na raňajky namiesto ovsenej kaše. Ideálne spojenie ovsených vločiek, ovocia aj tvarohu.
Tvarohový koláč s višňami a ovsenými vločkami na raňajky
- V miske zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, vanilkový cukor a maslo na mrveničku. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na dno nasypeme väčšiu časť pripravenej mrveničky.
- Prešľaháme tvaroh, vajíčka, cukor, vanilku a strúhanú citrónovú kôru do hladkého krému.
- Ten nalejeme na vrstvu mrveničky a poukladáme ovocie a zalejeme krémom. Môžete postupovať aj naopak. Najskôr ovocie, potom zaliať krémom. Zasypeme zvyškom mrveničky, do ktorej zamiešame ovsené vločky a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C približne na 50-55 minút do zlata.
- Koláč necháme úplne vychladnúť. Môžeme ho dať na chvíľu aj do chladu-bude sa lepšie krájať.
Okrem rolády sa z piškótového cesta dajú robiť korpusy na ovocné koláče alebo torty – tie podľa ľubovôle naplníme napríklad šľahačkovo-mascarpone plnkou, obložíme čerstvým ovocím a luxusná dobrota je hotová. Tu viac o jednotlivých druhoch cesta.