V lete sa človeku žiada niečo ľahšie, čo takto vyskúšať jahodovo -šľahačkový tvarohový koláč? Medzi dva pláty mäkkučkého medového cesta (samozrejme, vlastoručne vyrobeného) sme dali veľa dobrej, ľahkej plnky z tvarohu a šľahačky, do ktorej sme vmiešali čerstvé jahody. Skvelý letný dezert, ovocie môžete obmieňať podľa toho, čo máte najradšej. Výborne sa hodia aj maliny či čučoriedky.

Jemný ovocný tvarohový koláč

Pre tento recept sme použili tortovú formu s priemerom 20 cm, ak chcete koláč väčší, pridajte 50 % surovín.

Postup
  1. Všetky prísady na cesto zmiešame v miske a vymiesime hladké cesto.
  2. Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú polovicu vyvaľkáme na pracovnej doske na papieri na pečenie na hrúbku asi 5 mm. Papier s cestom prenesieme na opačnú stranu plechu a pečieme asi 8-9 minút do zlatohneda na 180 stupňoch. Podobne upečieme aj druhé cesto. Obe cestá necháme úplne vychladnúť.
  3. Na plnku si najprv necháme v miske so studenou vodou rozmočiť želatínové plátky.
  4. Zmiešame tvaroh s cukrom, vanilkou a citrónom.
  5. V osobitnej miske vyšľaháme šľahačku do tuha.
  6. Napučanú želatínu vyžmýkame, dáme do malého kastrólika a na miernom ohni zahrievame, kým sa želatína nerozpustí. V žiadnom prípade neprevárame! Do rozpustenej želatíny dáme zo 2-3 lyžice tvarohovej zmesi a riadne rozmiešame. Potom ju vlejeme späť do zvyšnej tvarohovej zmesi a premiešame. Vmiešame jahody a napokon jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.
  7. Vychladnuté pláty cesta vykrojíme do tvaru kruhu (najlepšie na to poslúži obruč z tortovej formy, ideálne s priemerom 20 cm, my sme použili obruč rovno ako „vykrajovátko“).
  8. Spodný plát cesta položíme na plochý väčší tanier, okolo plátu cesta umiestnime tortovú obruč, ktorá nám poslúži na pridržanie plnky, kým stuhne.
  9. Na plát cesta nanesieme plnku a povrch pekne zarovnáme.
  10. Druhý plát cesta rozkrojíme na 16 kúskov a tie poukladáme na vrch plnky a dáme do chladničky na minimálne 3 hodiny.
  11. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.