Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 160 g zmäknutého masla
  • 160 g mlieka
  • 4 vajcia
  • trocha citrónovej kôry
  • 1 lyžička vanilky
  • štipka soli na bielky
  • trocha oleja na vymastenie formy a múka na jej vysypanie

 

Vrstva 1

Trená bábovka so sezónnym ovocím

Svetlana Mravcová | 259 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Trená bábovka s ovocím
Ingrediencie
  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 160 g zmäknutého masla
  • 160 g mlieka
  • 4 vajcia
  • trocha citrónovej kôry
  • 1 lyžička vanilky
  • štipka soli na bielky
  • trocha oleja na vymastenie formy a múka na jej vysypanie

 


Trená bábovka s jahodami sa k letnému slniečku hodí viac ako jej mramorová verzia. Niet nad klasiku. Raňajky s voňavou trenou bábovkou podávanou so šťavnatými jahodami urobia z víkendového dopoludnia nezabudnuteľný zážitok. K tomuto jemnému piškótovému dezertu a jahodám pridajte ešte trochu šľahačky a nezabudnite si jeden kúsok ubrániť pre seba.

Voňavé a jemné piškótové cesto s jahodami a šľahačkou – to je pravá trená bábovka v letnej verzii

  1. Najskôr si predohrejme rúru na 160 stupňov Celzia, aby sa nám poriadne rozohriala. Formu na trenú bábovku vymastíme olejom a vysypeme múkou.
  2. Žĺtky si oddelíme od bielkov do dvoch rôznych nádob.
  3. Zmäknuté maslo a trištvrte cukru ušľaháme spolu do jemného krému. Bude to trvať niekoľko minút.
  4. Do krému potom postupne pridávame žĺtky, pekne po jednom.
  5. Žĺtkový krém preložíme do druhej misky a túto si spolu so šlahacou metlou umyjeme. Do umytej misky dáme bielka so štipkou soli a začneme šľahať. Počas šľahania potom pridáme zvyšný cukor. Šľaháme kým nedosiahneme krásne tuhý sneh.
  6. Do misky sa žĺtkovým krémom ďalej pridáme vanilku a citrónovú kôru, dobre premiešame.
  7. Počas miešania potom po častiach zapracujeme múku a mlieko. Miešame už ručne.
  8. Na záver opatrne a tiež ručne vmiešame aj sneh, najlepšie na niekoľko etáp. Miešame len tak dlho, aby sa ingrediencie premiešali. Zbytočné miešanie môže ohroziť kvalitu cesta.
  9. Hotové cesto rovnomerne nalejeme do vymastenej formy a vložíme do rúry. Pečieme v rozohriatej rúre asi hodinu, ale počas pečenia bábovku zkontrolujeme, aby sme ju nevysušili.
  10. Pred vybratím z rúry sa môžeme uistiť trikom sa špajdľou. Ak po zapichnutie a vybratí na špajdli nezostane cesto, máme hotovo. Bábovku z rúry vyberieme, necháme 10 minút odpočinúť a potom ju opatrne vyklopíme.
  11. Tip: Ak sa nám bábovku nedarí vyklopiť, môžeme ju už obrátenú skúsiť schladiť mokrou utierkou, zatiaľ ma tento trik vždy zachránil.
  12. Trenú bábovku potom ozdobíme sezónnym ovocím. My sme zvolili jahody. K podávaniu môžeme ešte pridať šľahačku. Dobrú chuť.