Slovenská jeseň patrí jarmokom. Vo vzduchu sa mieša vôňa burčiaka a lokší, na zuby sa lepí cukrová vata, deti lietajú na „labutiach“ a „retiazkáčoch“. Jarmoky však
bývali udalosťou sezóny, ktorú si žiadna rodina či partia priateľov nenechala ujsť, už dávno pred érou kolotočov. Na lesku im neubrali dokonca ani celé stáročia. Pripomeňme
si ich posolstvo a najmä…tie lahodné jarmočné chute! A ak ste ešte neochutnali – určite si upečte podplamenník. Dobrota veľká 🙂

Podplamenník

Viac receptov s farbami a chuťami jesene nájdete v časopise Kulinarium jeseň/2018, ktorý dostanete kúpiť v predajniach Billa.

Postup
  1. Múku preosejte a pripravte si kvások – zmiešajte droždie s trochou vlažnej vody a nechajte ľahko nakysnúť. Pridajte vajce, mlieko, olej, tuk, soľ a cukor a vypracujte vláčne cesto redšej konzistencie (ak je cesto tuhé, prilejte mlieko). Cesto nechajte kysnúť.
  2.  Plechy vytrite masťou a vložte do rúry, aby sa vyhriali. Potom cesto premieste a rozdeľte na dve časti. Každú časť roztlačte v plechu a nechajte asi 20 až 30 minút kysnúť. Následne cesto dajte na 25 až 30 minút piecť.
  3. Po upečení cesto vyberte, potrite kyslou smotanou zriedenou so sladkou smotanou a po povrchu cesta rovnomerne roztrúste bryndzu. Pridajte klobásu, slaninu a červenú cibuľu. Zapekajte ešte 10 minút v režime gril/zvrchu.
  4. Nakrájajte a servírujte. Plnku môžete ľubovoľne variovať, dokonca aj nasladko.
  5. Na urýchlenie kysnutia kvásku môžete do masy pridať malé množstvo cukru. Ak chcete dosiahnuť aby bolo cesto vláčnejšie, vymeňte vodu za mlieko.