Tradičná česká Kulajda s vajíčkom

 | 

Čas prípravy: 

31

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice cukru
  • Soľ, korenie, rasca a bobkový list
  • Kôpor na dochutenie
  • Smotana na šľahanie
  • Ingrediencie
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice cukru
  • Soľ, korenie, rasca a bobkový list
  • Kôpor na dochutenie
  • Smotana na šľahanie
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Tradičná česká Kulajda, dnes moja milovaná, v detstve neobľúbená polievka. Táto kráľovná polievok zasýti nielen počas zimy. Chuť húb vás na chvíľu prenesie späť do leta. Využiť môžete huby, či hríby mrazené, zavarené, aj sušené.

    Tradičná česká Kulajda s hubami a vajíčkom

    Postup:

    1. Huby: Ak použijeme mrazené, stačí ich vybrať z mrazničky chvíľu vopred. Zavárané scedíme cez jemné sito a prípadne vyberieme korenie. Sušené naopak namočíme do vriacej vody a necháme chvíľu napučať. Scedenú tekutinu následne prilejeme do polievky spolu s vývarom. Huby čerstvé len očistíme a nakrájame ako obvykle, na ktorýkoľvek iný recept.
    2. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na približne rovnako veľké kocky.
    3. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, na maslo dáme huby a restujeme, kým sa väčšina vody neodparí. Ďalej pridáme hladkú múku a chvíľu za stáleho miešania znovu restujeme. Po chvíli pridáme zemiaky, vývar, prípadne i vodu z namočených sušených húb, rascu, trochu soli, korenia a jeden bobkový list. Všetko varíme cca 10 až 15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec znížime plameň a pridáme smotanu na šľahanie spolu s octom a cukrom. Podľa chuti ešte prípadne dosolíme, alebo pridáme viac octu alebo cukru.
    4. Keď je polievka hotová, pridáme trochu najemno nakrájaného čerstvého kôpru. Pokiaľ máte doma, ako ja, odporcov kôpru, stačí kôpor do polievky pridať až počas servírovania. Kulajdu si tak môžu všetci do sýtosti užiť.
    5. Polievku podávame s uvareným vajcom. Vajcia varíme vo vode cca 9 minút od začiatku varu a následne ho schladíme v studenej vode, až potom olúpeme. Dobrú chuť!