Neviem ako to máte vy, ale ja každý rok už na jeseň mením svoj raňajkový jedálniček. Kým v lete sa nemôžem nabažiť čerstvej zeleniny, celozrnného chleba, šunky a podobných dobrôt, v zime moje telo začne prahnúť po niečom teplejšom. Niet sa čomu diviť, vďaka chladu a menšiemu prídelu slnka máme všetci zvýšenú chuť na sladké a teplé. A práve sacharidy v obilninách, ktoré si dáme na raňajky, by nám mohli zaistiť potrebný prísun dobrej nálady a energie. Ak ste ešte ovsenú kašu neraňajkovali, určite by ste to mali skúsiť. Možností ako ju ozvláštniť a urobiť presne podľa vašej chuti je nespočetné množstvo.

Teplé raňajky na prehriatie

Začnime teda základným receptom. Pre začiatok sa môžeme riadiť pomerom 1 diel vločiek ku 3 dielom tekutiny.

Vločky môžete použiť akékoľvek ovsené, pohánkové, amarantové alebo iné. Pre začiatok vám odporučím klasiku, vločky ovsené. S tekutinou máte na výber taktiež nespočetné možností, niekto rád len čistú vodu, iný kravské, sójové, ryžové či iné rastlinné mlieko. Všetko dajte do hrnca a priveďte do varu, občas pomiešajte, až vám kaša začne hustnúť. Miešajte, kým sa prebytočná tekutina neodparí, a keď bude kaša tak akurát, môžete servírovať. Trvá to naozaj len chvíľu.

Teraz sa vám otvárajú nekonečné možnosti. Svoju kašu si môžete vyšperkovať k dokonalosti podľa svojej nálady a chuti. Hoci aj každé raňajky inak.

8 tipov ako si ochutiť rannú kašu

teplé raňajky ovsená kaša
2x chutné kaša na raňajky

1/ Jablká a škorica. Nielen teraz v zime skvele zohrejú po ránu, k zime škorica jednoducho patrí. Ak budete odvážnejší, môžete primiešať mletú škoricu, badián, klinčeky a trochu medu.

2/ Banány a pekanové orechy. Buď banány popučte a vmiešajte do ovsenej kaše, alebo ich úhľadne pokrájajte navrch, prisypte orechy a oslaďte trochou medu. S medom pozor, banány samy osebe sú dosť sladké, ak si teda strážite kalorický príjem, bude vám stačiť len pár kvapiek.

3/ Biela čokoláda a vlašské orechy. Tí, ktorí majú radi sladké sa teraz určite potešia. Na ovsenú kašu si môžete rozlámať aj svoju obľúbenú čokoládu. Skúste napríklad bielu.

4/ Slivkový kompót a smotana. Nemusíte používať len ovocie čerstvé. Môžete siahnuť po kompótoch z vašich zásob. Buď kompótové ovocie samotné, alebo mu dodajte trochu jemnosti smotanou na šľahanie.

5/ Lesné ovocie a granola. Granola dodá ovsenej kaši úžasnú chrumkavosť a ovocie ju osvieži.

6/ Jahody a jogurt. Skúste vločky uvariť len s vodou a potom kašu zmiešať s trochou jogurtu, medu a jahodami.

7/ Banány a arašidové maslo. Rôzne tipy rastlinných masiel vám s krémovou konzistenciou určite zachutia. Ak ich na kašu dáte ešte za tepla, krásne sa navrchu rozpustia.

8/ Mango a kokos. Ak máte chuť na niečo exotické, vyskúšajte nakrájané mango a sušený kokos s trochou kokosového cukru.

Kaša sa dá pripraviť aj dopredu. Zmiešate tekutinu a vločky deň vopred, môžete ich cez noc uložiť do chladničky a ráno kašu len na niekoľko minút prihriať. Cez noc do seba vločky nasajú tekutinu a napučia a doba varenia sa vám tak skráti. Výživoví poradcovia tento postup považujú za ten najzdravší.

Foto: dreamstime.com, receptykulinarium.sk