Teľacie soté na hubách a zelenine je jedlo, ktoré vám určite nikto neodmietne. Výborná kombinácia jemného teľacieho mäsa, zeleniny a kvalitného červeného vína a byliniek – cítite už tú vôňu?

Teľacie soté – jemné a šťavnaté

Teľacie mäso sa vyznačuje svojou jemnosťou, šťavnatosťou a bledoružovou farbou. Je obľúbené aj u šéfkuchárov, ktorí ho pripravujú v reštauráciách. Obsahuje viac vody ako tuku, a preto je toto mäso dobre stráviteľné a používa sa pri príprave diétnych receptov.

Postup
  1. Mäso nakrájame, odstránime veľké šľachy a vhodíme do rozpáleného liatinového hrnca alebo hlbokej panvice.
  2. Opečieme ho, potom pridáme cibuľu, cesnak a po chvíli prilejeme víno.
  3. Pridáme papriku, paradajku a sušené huby, rascu, bobkový list a koreniny.
  4. Dusíme na miernom ohni asi 60 minút.

Náš tip:

  • Ako príloha sa hodia mladé malé zemiaky uvarené v šupe, jemne roztlačené a opečené na bravčovej masti a mladej cibuľke.

Výhodou teľacieho mäsa je predovšetkým to, že sa hodí na prípravu rýchlych jedál a tak nemusíte stráviť hodiny v kuchyni.

Teľacie mäso – ako pripravovať rôzne časti

  1. Veľký orech –na prípravu rolád a na pečenie.
  2. Malý orech – patrí k šťavnatým a najkvalitnejším častiam teľaciny. Používa sa na pečenie a na prípravu rolád, a tiež z neho možno pripraviť klasické rezne.
  3. Krátky sval – na dusenie, a tiež vyprážanie.
  4. Svalovník – najjemnejšia a najkvalitnejšia časť mäsa, používa sa na prípravu steakov, medailónikov, prípravu minútok, na pečenie, dusenie a plnenie.
  5. Karé – jemné a kvalitné mäso, rovnako ako svalovník
  6. Krk – na mletie, dusenie, plnenie, pečenie a grilovanie.
  7. Plece –na prípravu gulášov, pečenie, mletie, dusenie a tiež na prípravu medailónikov.
  8. Hruď – na pečenie, dusenie, plnenie a na prípravu polievok.
  9. Koleno a nožičky – na pečenie a dusenie. Kolená sú veľmi chutné aj grilované.
  10. Nohy – na prípravu vývaru.