Teľacie mäso pečené s balsamicom & hráškové pyré

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 kg teľacieho mäsa na pečenie (napr. pliecko alebo stehno)
  • 100 ml balsamicového octa
  • 100 ml olivového

oleja

  • lyžica sušeného oregana
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • Na hráškové pyré:

    muškátového oriešku

    Ingrediencie
    • 1 kg teľacieho mäsa na pečenie (napr. pliecko alebo stehno)
    • 100 ml balsamicového octa
    • 100 ml olivového

    oleja

  • lyžica sušeného oregana
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • Na hráškové pyré:

    muškátového oriešku

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Teľacie mäso je jemné, lahodné a diétne, preto mu najviac svedčí jednoduchá a nekomplikovaná úprava. Skvelú spoločnosť mu bude robiť napr. zeleninové pyré. Zvolili sme jarné hráškové, ale pokojne to môže byť aj mrkvové, či tekvicové. Ale bola by škoda bola by škoda nevyužiť nádhernú zelenú farbu hrášku a jeho sladkú a podmanivú chuť. Ak nemáte po ruke čerstvý hrášok, s čistým svedomím použite mrazený, nič tým nepokazíte. Nezabudnite ho však dobre ochutiť, úplne postačí soľ, korenie a troška citrónovej šťavy. Parmezán a maslo dodajú pyré zamatovú jemnosť, budete ho milovať. Neváhajte a rozžiarte svoju kuchyňu zelenou farbou, kedy, ak nie teraz!

    Teľacie mäso v marináde

    Postup:

    1. Mäso umyjeme a osušíme. Rozrežeme ho tak, aby sme dostali hrubší plát. Balsamicový ocot, olivový olej, pretlačený strúčik cesnaku a sušené oregano spolu zmiešame. Touto zmesou potrieme mäso zo všetkých strán. Vložíme do misky, zakryjeme a necháme cez noc marinovať v chladničke.
    2. Pred pečením mäso vyberieme z chladu, osolíme a ochutíme mletým čiernym korením. Zavinieme ako roládu a zaviažeme kuchynským špagátom. Preložíme  do zapekacej nádoby a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C.
    3. Zakryté pečieme cca 1 a ½  až 2 hodiny do mäkka. Pred koncom odokryjeme, ak treba podlejeme vývarom alebo vodou. Dopečieme odokryté, pričom štetcom potierame výpekom. Upečené mäso vyberieme, výpek precedíme a odložíme. Mäso položíme  na drevenú podložku, zakryjeme alobalom a necháme 10 minút odpočívať.
    4. Hrášok uvaríme spolu s celým strúčikom cesnaku a lyžičkou cukru do mäkka. Bude to trvať asi 10 minút. Scedíme, spolu s cesnakom ešte horúce preložíme do mixéra, pridáme parmezán, maslo a rozmixujeme dohladka. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a muškátovým orieškom.
    5. Odležané mäso opatrne nakrájame a podávame s hráškovým pyré (prípadne aj s klasickou zemiakovou kašou ) a výpekom.

    Náš tip:

    • Ak si netrúfate mäso rezať a formovať do rolády, ponechajte mäso v celku a marinádou ho len potrite zo všetkých strán.