Víno je, obrazne povedané, tou čarovnou prísadou, ktorá všetko zmení. Každý labužník by mal ochutnať a zistiť, aký rozdiel v chuti a krehkosti mäsa dokáže spôsobiť práve marinovanie vo víne. Keď je teľacie mäso starostlivo upečené na miernom plameni a navyše v marináde, výsledkom je jeho maximálna šťavnatosť. Každé sústo je potom zaručene dokonalým pôžitkom.

Viac receptov s farbami a chuťami jesene nájdete v časopise Kulinarium jeseň/2018, ktorý dostanete kúpiť v predajniach Billa.

Marinované teľacie mäso

Postup
  1. Teľacie mäso osoľte a potrite horčicou. Vložte ho do hlbšej nádoby a zalejte vínom. Do marinády pridajte bobkové listy, guľôčky čierneho korenia a roztlačený cesnak. Mäso nechajte marinovať 4 až 5 hodín, najlepšie však cez noc.
  2. Mäso vyberte z marinády, nechajte odkvapkať a osušte ho. Marinádu si odložte na podlievanie mäsa počas pečenia. Potom mäso vložte do pekáča, prilejte trochu oleja a v predhriatej rúre pečte 30 minút pri teplote 180 °C.
  3. Kým sa mäso pečie, očistite cibuľu, mrkvu a zeler. Zeleninu nahrubo nastrúhajte. Teplotu v rúre znížte na 160 °C, k mäsu pridajte do pekáča nastrúhanú zeleninu, tymian a prilejte polovicu pohára marinády. Mäso vložte znova do rúry a pečte ďalších 60 minút. Ak je to potrebné, zakryte ho pri pečení alobalom. Asi po hodine pečenia zvýšte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 20 minút. Potom mäso vyberte z rúry a nechajte chvíľu odstáť, kým ho začnete krájať.
  4. Brokolicu očistite a rozoberte na malé ružičky. Tie krátko povarte v slanej vode, potom ich sceďte a položte na plech na pečenie. Brokolicu pokvapkajte olejom a citrónovou šťavou, pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, mleté čierne korenie a strúhaný syr. Plech s brokolicou vložte do rúry a pečte 15 až 20 minút. Upečené mäso podávajte so zapekanou brokolicou.
  5. Tip: Menšie množstvo zeleniny, ktorá sa piekla s mäsom, zmixujte s výpekom a vzniknutú omáčku podávajte k mäsu.