Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Čas prípravy: 2 hodiny + marinovanie/4 – 6 porcií

  • 1,5 kg teľacieho mäsa (pliecko) (hľadajte v letáku BILLA)
  • soľ
  • 2 PL horčice (anglickej alebo dijonskej)
  • 500 ml červeného vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 ČL guľôčok čierneho korenia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 2 mrkvy
  • 2 červené cibule
  • zeler
  • 2 – 3 vetvičky tymianu

Na prílohu:

  • 2 hlávky brokolice
  • soľ
  • olej
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • mleté čierne korenie
  • hrsť strúhaného syra Pecorino

Vrstva 1

Teľacie mäso na víne s brokolicou

Kulinárium Redakcia | 54 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
teľacie mäso
Ingrediencie

Čas prípravy: 2 hodiny + marinovanie/4 – 6 porcií

  • 1,5 kg teľacieho mäsa (pliecko) (hľadajte v letáku BILLA)
  • soľ
  • 2 PL horčice (anglickej alebo dijonskej)
  • 500 ml červeného vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 ČL guľôčok čierneho korenia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 2 mrkvy
  • 2 červené cibule
  • zeler
  • 2 – 3 vetvičky tymianu

Na prílohu:

  • 2 hlávky brokolice
  • soľ
  • olej
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • mleté čierne korenie
  • hrsť strúhaného syra Pecorino

Víno je, obrazne povedané, tou čarovnou prísadou, ktorá všetko zmení. Každý labužník by mal ochutnať a zistiť, aký rozdiel v chuti a krehkosti mäsa dokáže spôsobiť práve marinovanie vo víne. Keď je teľacie mäso starostlivo upečené na miernom plameni a navyše v marináde, výsledkom je jeho maximálna šťavnatosť. Každé sústo je potom zaručene dokonalým pôžitkom.

Viac receptov s farbami a chuťami jesene nájdete v časopise Kulinarium jeseň/2018, ktorý dostanete kúpiť v predajniach Billa.

Marinované teľacie mäso

Postup
  1. Teľacie mäso osoľte a potrite horčicou. Vložte ho do hlbšej nádoby a zalejte vínom. Do marinády pridajte bobkové listy, guľôčky čierneho korenia a roztlačený cesnak. Mäso nechajte marinovať 4 až 5 hodín, najlepšie však cez noc.
  2. Mäso vyberte z marinády, nechajte odkvapkať a osušte ho. Marinádu si odložte na podlievanie mäsa počas pečenia. Potom mäso vložte do pekáča, prilejte trochu oleja a v predhriatej rúre pečte 30 minút pri teplote 180 °C.
  3. Kým sa mäso pečie, očistite cibuľu, mrkvu a zeler. Zeleninu nahrubo nastrúhajte. Teplotu v rúre znížte na 160 °C, k mäsu pridajte do pekáča nastrúhanú zeleninu, tymian a prilejte polovicu pohára marinády. Mäso vložte znova do rúry a pečte ďalších 60 minút. Ak je to potrebné, zakryte ho pri pečení alobalom. Asi po hodine pečenia zvýšte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 20 minút. Potom mäso vyberte z rúry a nechajte chvíľu odstáť, kým ho začnete krájať.
  4. Brokolicu očistite a rozoberte na malé ružičky. Tie krátko povarte v slanej vode, potom ich sceďte a položte na plech na pečenie. Brokolicu pokvapkajte olejom a citrónovou šťavou, pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, mleté čierne korenie a strúhaný syr. Plech s brokolicou vložte do rúry a pečte 15 až 20 minút. Upečené mäso podávajte so zapekanou brokolicou.
  5. Tip: Menšie množstvo zeleniny, ktorá sa piekla s mäsom, zmixujte s výpekom a vzniknutú omáčku podávajte k mäsu.

Pokiaľ sa vám recept páčil, navštívte našu stránku receptykulinarium.sk a vyskúšajte stovky ďalších.