Tekvicový koláč je dôkazom toho, že koláče zo zeleniny majú svoje čaro. Väčšinou sú super šťavnaté, vláčne, zaujímavé a zdravšie. Tento tekvicový koláč navyše nádherne vonia, lebo sa v ňom miešajú voňavé jesenné korenia, ako škorica, klinček aníz a podobne.

Chutný tekvicový koláč na jeseň musí byť

Zjemnený jednoduchou polevou z čerstvého syra a šľahačky a dozdobený opraženýmk nasekanými lieskovcami sa stáva táto dobrota hitom sladkej jesene.

Postup
  1. Tekvicu rozrežeme na polovicu a pečieme pri 200 stupňoch aspoň hodinu, kým dužina nezmäkne, potom ju zbavíme šupky a zmixujeme ponorným mixérom.
  2. Žĺtky vymiešame s cukrom do penista, pridáme štipku soli, korenie, kôru a šťavu z citróna a premiešame.Ďalej pridáme mleté mandle a dôkladne premiešame.
  3. Múku preosejeme na túto mandľovú zmes a zamiešame.
  4. Napokon zľahka vmiešame do tuha vyšľahané bielky.
  5. Nalejeme do okrúhlej koláčovej alebo tortovej formy a pečieme asi 50-55 minút na 180 stupňoch.
  6. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
  7. Pred podávaním potrieme polevou, na ktorú vymiešame čerstvý syr s cukrom a potom zľahka vmiešame vyšľahanú šľahačku.
  8. Bohato posypeme opraženými lieskovcami a môžeme jesť.

Náš tekvicový koláč sme piekli vo forme s priemerom 25 cm. Ak budete piecť koláč v menšej forme, bude vyšší a pomerne tomu bude treba prispôsobiť dĺžku pečenia.

Koláčik bez polevy sa dá aj zmraziť v uzavretej nádobe na mesiac.