Tekvicovo-zemiaková krémová polievka
... keď sa snúbia jesenné chute, vône a farby
Ingrediencie
- 3 zemiaky nakrájané na kocky
- 1/2 maslovej tekvice nakrájanej na kocky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 ČL mletého zázvoru
- 200 ml 33% šľahačkovej smotany
- Hrsť húb shimeji
- Menšia bageta
- Pár vetvičiek tymianu
- Petržlenová vňať nakrájaná na jemno
- Olivový olej, soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 ČL čierneho sezamu

Tekvicovo-zemiaková krémová polievka vás zahreje a zasýti, má nádhernú farbu a pri jej príprave sa ani veľmi nenamakáte. Jesenné sychravé počasie si takúto polievku doslova žiada. Ale vlastne, nielen to sychravé! Jednoducho, tekvica a jeseň – to je synonymum.
Tekvicovo-zemiaková krémová polievka je jedlo, ktoré si jeseň žiada
- Na olivovom oleji si orestujeme cibuľu a tymian. Pridáme tekvicu a zemiaky, osolíme a okoreníme, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 10 minút. Po desiatich minútach tekvicu a zemiaky podlejeme asi litrom vody a varíme do zmäknutia.
- Pridáme mletý zázvor a polievku rozmixujeme. Ak je príliš hustá pridáme vodu a prevaríme. Na záver pridáme šľahačkovú smotanu a polievku len prehrejeme a finálne dochutíme soľou a korením.
- Na olivovom oleji s kúskami tymianu si orestujeme huby shimeji. Rovnako aj kúsky bagiet. Hubami a kúskami bagety dozdobíme polievku, môžeme pridať aj tymian, petržlenovú vňať a semienka čierneho sezamu. Samozrejme, pri servírovaní sa medze fantázii nekladú. Pokojne použite iné semienka, veľmi dobre fungujú opečené tekvicové jadierka.
Súvisiace recepty

Zeleninová polievka s haluškami
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Polievka z medvedieho cesnaku
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 15 min

Karfiolová krémová polievka
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 15 min

Zemiakový guláš s majoránom
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 25 min