Tekvicové krupoto s gorgonzolou a šalviou

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 200-220 g jačmenných krúp
  • 1 tekvica (napr. Hokkaido

, alebo maslová)

  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička nasekanej čerstvej šalvie
  • 1 a ½ litra vývaru
  • 3 lyžice olivového
  • oleja

  • 100 g gorgonzoly
  • 50 g parmezánu
  • 25 g masla
  • 1 lyžica balzamika
  • Čerstvé šalviové lístky
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Ingrediencie

    Na 4 porcie:

    • 200-220 g jačmenných krúp
    • 1 tekvica (napr. Hokkaido

    , alebo maslová)

  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička nasekanej čerstvej šalvie
  • 1 a ½ litra vývaru
  • 3 lyžice olivového
  • oleja

  • 100 g gorgonzoly
  • 50 g parmezánu
  • 25 g masla
  • 1 lyžica balzamika
  • Čerstvé šalviové lístky
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Tekvicové krupoto s gorgonzolou a šalviou je farebné, sýte a lahodné jedlo na spôsob talianskeho rizota z jačmenných krúpov namiesto ryže.

    Tekvicové krupoto s gorgonzolou na spôsob talianskeho rizota z jačmenných krúpov

    Postup:

    1. Tekvicu očistíme (Hokkaido vopred len umyjeme a odstránime nepekné časti, nemusí sa šúpať) a nakrájame na menšie kocky. Polovicu dáme variť so štipkou soli. Druhú polovicu premiešame v miske s 2 lyžicami olivového oleja, balzamikom, osolíme, okoreníme a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
    2. Pečieme pri 200 °C 25-30 minút, kým kúsky tekvice skaramelizujú.
    3. Medzitým zlejeme uvarenú tekvicu, trochu vody ponecháme a ponorným mixérom rozmixujeme. Rozriedime vývarom, aby sme dostali riedku kašu.
    4. Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na lyžici olivového oleja dosklovita. Pridáme nadrobno nasekaný cesnak, 1 lyžičku nasekanej čerstvej šalvie a ešte minútu miešame.
    5. Potom pridáme suché krúpy a premiešame, aby sa obalili olejom. Chvíľu zarestujeme, podlejeme naberačkou horúceho vývaru, za stáleho miešania varíme.
    6. Keď sa vývar absorbuje pridáme ďalšiu naberačku a takto pokračujeme ďalej. Po 15 minútach už krúpy podlievame dyňovým pyré a varíme za stáleho miešania varíme ďalších približne 15 minút, až sú krúpy uvarené.
    7. Odstavíme z ohňa a primiešame lyžicu masla a gorgonzolu alebo strúhaný parmezán. Zakryjeme a necháme pár minút odpočinúť.
    8. Zvyšné umyté a osušené lístky šalvie narýchlo vypražíme v oleji do chrumkava, vyberieme na servítku a necháme odkvapkať.
    9. Krupoto podávame s opečenými kúskami tekvice, nadrobenou gorgonzolou a šalviovými lístkami.