Jesenné kari, to je kombinácia tekvice, cíceru a zeleniny, ktorá vás zahreje. Tekvicové kari s cícerom je navyše ochutené výraznými, jemne pikantnými koreninami, ktoré pripomínajú chuť Indie. Kokosové mlieko finálnu chuť kari príjemne zjemňuje a dochucuje. K tomuto rýchlemu, sezónnemu jedlu môžete zvoliť akúkoľvek obľúbenú prílohu. Uvarte jazmínovú, alebo čiernu ryžu, quinou, alebo si upečte chlieb naan a do kari ho pri každom súste namáčajte. Je to len na vás.

Hrejivé tekvicové kari

  1. Na oleji orestujte na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu, očistenú a nakrájanú tekvicu hokaido, všetky koreniny, cesnak, cukor, lyžicu jablčného octu a asi 10 minút za občasného miešania restujte.
  2. Primiešajte lúpané krájané paradajky, opäť dobre premiešajte a podlejte vodou. Miesto vody môžete použiť neosolený zeleninový vývar.
  3. Duste do zmäknutia tekvice asi 25 minút.
  4. Nálev zo sterilizovaného cíceru zlejte do nádoby, do karí vsypte iba cícer a 5 minút povarte. Pár kelových listov nakrájajte na hrubšie pásiky a povarte ďalšie 3 minúty. Na záver tekvicové karí s cícerom dochuťte soľou a čiernym korením, zalejte kokosovým mliekom, nechajte prevrieť a odstavte.
  5. Tekvicové karí s cícerom podávajte s ryžou, alebo s indickým chlebom naan.
  6. Tip: Prípravu receptu si môžete uľahčiť a miesto korenín (škorice, zázvoru, mletej rasce, kurkumy, kari, kajenskej papriky a kardamónu) môžete použiť korenie garam masala. Tekvicu hokaido môžete zameniť za akúkoľvek inú tekvicu, prípadne tekvice kombinovať. Kelové listy sezónne obmieňajte špenátom, mangoltom, alebo listami červenej repy.