Ak ste ešte túto jeseň nevarili tekvicu, je čas to rýchlo napraviť. November je čas tekvicový,  krásne oranžové plody vládnu kuchyni, parapetným doskám či  predzáhradkám a balkónom. Ak hľadáte novú inšpiráciu na tekvicový recept, máme pre vás lákavé gnocchi, kde namiesto zemiakov  do cesta ide práve pečená dyňa hokkaido.

Gnocchi nemusia byť len zo zemiakov

Jednou z najobľúbenejších druhov tekvíc na varenie je určite hokkaido. Hodí sa skvele do polievok, na pečenie, do rizota, či do teplých šalátov. Má nádhernú oranžovú farbu, a jej veľkou výhodou je v neposlednom rade aj to, že sa nemusí šúpať. Po upečení či uvarení je totiž šupka mäkká a vhodná na konzumáciu.

Postup
  1. Tekvicu umyjeme, odrežeme oba konce a rozpolíme. Semienka vydlabeme lyžicou a každú polovicu rozdelíme na 3 časti.Uložíme do zapekacej nádoby, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Posolíme. Pečieme na  200°C do uplného zmäknutia (približne 30-40 minút).
  2. Tekvicu vyberieme a necháme mierne vychladnúť.
  3. Potom z každého dielika lyžičkou vydlabeme dužinu. Aj keď je šupka hokkaido po upeční mäkká a jedlá, v ceste by nám nechala väčšie kúsky, ktoré nechceme.
  4. Mäkkú dužinu potom lyžicou roztlačíme na jemné pyré. Ak by bolo príliš vodnaté, prenesieme ho na nepriľnavú panvicu a za stáleho miešania chvíľu povaríme, čím sa z neho odparí prebytok tekutiny. Necháme úplne vychladnúť.
  5. Pripravené pyré si odmeriame – mali by sme mať 2 šálky pyré. To potom zmiešame so žĺtkom a štipkou mletého muškátového orieška a postupne pridávame múku. Múku pridávame podľa potreby, je možné že nebudeme potrebovať celé množstvo.
  6. Vypracujeme jemné, trošku lepivé cesto. Preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a prehnetieme. Rozdelíme na 8 častí a z každej vyformujeme dlhý valček, hrubý asi 2 cm.
  7. Ten rozkrájame na kúsky. Každý vidličkou jemne roztlačíme.
  8. Pripravené gnocchi varíme v osolenej vode približne 3-4 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
  9. V malej panvici roztopíme maslo, pridáme celé lístky šalvie a necháme opiecť do chrumkava. Maslo by malo trošku zhnednúť a získať tak jemnú orieškovú chuť. Pozor, aby sme ho neprepálili.
  10. Hotové gnocchi vyberieme dierovanou naberačkou do misky, prelejeme ich ochuteným maslom a rozdelíme na taniere. Každú porciu ochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy a čerstvo mletým čiernym korením. Posypeme jemne strúhaným parmezánom a hneď podávame.