Špargľová sezóna je v plnom prúde, preto neváhajte a zakomponujte túto zdravú a delikátnu zeleninu do svojho jedálnička. Zelená, či biela, obidva druhy prinesú svieži vietor do vašej kuchyne. Talianské rizoto je výborné a výdatné jedlo a v kombinácii s prvou jarnou zeleninou vám bude určite chutiť. Okrem toho, rizoto na tanieri vyzerá krásne farebne, takže čo si viac priať, snáď len dobrú chuť k obedu či večeri.

Zelené rizoto primavera

Základom našej zelenej farby pre rizoto je hrášok a špargľa. Pri zelenej špargli sa nemusíte trápiť šúpaním, len jednoducho odstránite drevitú spodnú časť. Pri nákupe špargle dbajte na jej čerstvosť. Ako trik na zistenie čerstvosti ju môžete skúsiť zohnúť. Čerstvá vám pôjde zohýbať celkom jednoducho, drevitá už ťažšie. A potom už len chvíľku povaríme a môžeme sa zalizovať.

Postup
  1. Špargľu opláchneme a odlomíme drevnaté konce. Nemusíme šúpať.
  2. Cuketu a mrkvu si nakrájame na drobné kocky a orestujeme do zlata na troške olivového oleja.
  3. V dostatočne veľkej a širokej panvici si zohrejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájanú  šalotku do sklovita.
  4. Prisypeme suchú ryžu (nepremývame, len preberieme, aby sme zachovali škrob, ktorý napomôže krémovej konzistencii rizota) a miešame, opekáme na strednom ohni, až kým nie je ryža priesvitná.
  5. Prilejeme víno, premiešame a necháme úplne vyvariť.
  6. Následne po naberačkách prilievame vývar. Každú ďalšiu naberačku pridáme až keď sa predchádzajúce vstrebe do ryže a stále miešame.
  7. Takýmto postupom dostaneme krásne krémové risotto. Bude to trvať asi 20 minút.
  8. Pred koncom varenia pridáme do panvice na kúsky nakrájanú špargľu, opečenú mrkvu a cuketu, a nakoniec aj hrášok a ešte spolu chvíľu povaríme.
  9. Keď je ryža uvarená a krémová, prilejeme poslednú naberačku vývaru, premiešame, povaríme ešte pár sekúnd a odstavíme.
  10. Hneď primiešame maslo a parmezán. Necháme ešte pod pokrievkou 2 minútky oddychovať. Pred podávaním posypeme parmezánom a pažítkou.