Talianske krémové rizoto je iné ako to naše, klasické slovenské. Líši sa chuťou aj spôsobom prípravy. Je to také „párty“ jedlo, pri príprave ktorého je dobré postávať s priateľmi a dobrým bielym vínkom. Vínom osviežte nie len poháre priateľom, ale i chuť rizota, pretože sa pridáva priamo do jedla 🙂 Okrem toho v rizote nemôže chýbať vývar a strúhaný parmezán. My sme ho dochutili ešte najemno strúhaným zelerom.

Talianske rizoto je krémové a vláčne, vonia parmezánom a bielym vínom

Postup
  1.  Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
  2. Zelér nastrúhame na jemnom strúhadle.
  3. V panvici zohrejeme olej a pridáme cibuľu, cesnak a ryžu. Ryžu nepreplachujeme, pretože chceme zachovať krémovú, až kašovitú konzistenciu talianskeho rizota.
  4. Premiešame a pridáme strúhaný zeler.
  5. Prilejeme víno a stále premiešavame.
  6. Postupne pridávame vývar a priebežne premiešavame.
  7. Vidličkou potlačíme hrášok a pridáme do rizota.
  8. Osolíme a okoreníme.
  9. Ak je potrebné pridávame ešte vodu. Kým ryža zmäkne mala by mať stále dostatok tekutín, ktoré sa však zásadne pridávajú postupne. Výsledná konzistencia ryže by mala byť  „al dente“ teda „na skus“.
  10. Na záver pridáme parmezán a petržlenovú vňať.