Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 1 veľká ciabatta, alebo iný druh bieleho chleba, môže byť aj starší
  • 6 veľkých zrelých paradajok
  • 250 g cherry paradajok
  • menší zväzok bazalky
  • 50 ml olivového oleja
  • 4 lyžice červeného vínneho octu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • hrsť zelených olív
  • hrsť čiernych olív
  • 1 lyžica kapary (možno vynechať)
  • 4 jarné cibuľky
  • 2 mozarelly

Tip 1:

  • Šalát panzanella môžeme jesť samotný, alebo ako prílohu napr. ku grilovanému kuraciemu steaku.

Tip 2:

  • Pri krájaní jarnej cibuľky bielu časť pridáme do misky, zelenú si ponecháme na ozdobu. Podobne môžeme použiť aj bazalku

 

 

Vrstva 1

Panzanella – farebný taliansky šalát prebúdzajúci zmysly

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Panzanella
Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 1 veľká ciabatta, alebo iný druh bieleho chleba, môže byť aj starší
  • 6 veľkých zrelých paradajok
  • 250 g cherry paradajok
  • menší zväzok bazalky
  • 50 ml olivového oleja
  • 4 lyžice červeného vínneho octu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • hrsť zelených olív
  • hrsť čiernych olív
  • 1 lyžica kapary (možno vynechať)
  • 4 jarné cibuľky
  • 2 mozarelly

Tip 1:

  • Šalát panzanella môžeme jesť samotný, alebo ako prílohu napr. ku grilovanému kuraciemu steaku.

Tip 2:

  • Pri krájaní jarnej cibuľky bielu časť pridáme do misky, zelenú si ponecháme na ozdobu. Podobne môžeme použiť aj bazalku

 

 


Jar prepukla v plnej kráse, príroda sa prebúdza a všade naokolo začína hýriť svojimi typickými farbami. Tak ako postupne vyradzujeme z nášho šatníka hrubé vrstvy oblečenia, nahrádzame aj v kuchyni hutné a hrejivé jedlá čerstvými a ľahkými surovinami. Talianska panzanella vás hneď hodí na jarnú vlnu.

Talianska panzanella hrajúca jarnými farbami

Dnes si zájdeme pre inšpiráciu do Talianska a pripravíme si krásny a farebný šalát, ktorý okrem toho, že výborne chutí, poteší aj oko svojou farebnosťou a je rýchly na prípravu. Zabudnite na všetky šaláty, ktoré ste doteraz jedli! Panzanella je plná sladučkých šťavnatých paradajok, voňavej bazalky a chrumkavého chleba. Pridajte kvalitný olivový olej a krémovú mozarellu a nebudete sa vedieť odtrhnúť od taniera a panzanella sa stane obľúbeným letným obedom.

Postup:

  1. Rúru si zohrejeme na 200 °C.  Chlieb natrháme na kúsky veľkosti sústa.
  2. Rozložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme, okoreníme a rukami premiešame.
  3. Vložíme do rúry a pečieme 10 -15 minút do zlata a chrumkava.
  4. Medzitým si pripravíme väčšiu misku, paradajky rozkrojíme a každú polku rozštvrtíme. Vložíme do misky a rukami  ich rozmačkáme tak, aby sme z nich dostali čo najviac šťavy, ale zároveň chceme ponechať kúsky paradajok.
  5. K paradajkám pridáme olivový olej, vínny ocot a citrónovú šťavu. Jemne osolíme a okoreníme a premiešame.
  6. Jarnú cibuľku nakrájame na tenké kolieska a vložíme do misky.
  7. Väčšinu bazalky nakrájame na jemné prúžky. Spolu s olivami a prepláchnutými kaparami tiež primiešame k paradajkovému základu.
  8. Cherry paradajky rozkrojíme na polovice, mozarellu vyberieme z nálevu a nakrájame na tenké plátky.
  9. Chlieb vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť.  Ešte teplé kúsky chleba pridáme do misky a opatrne rukami premiešame, tak, aby šťava z paradajok obalila každý kúsok chleba.  Nakoniec pridáme nakrájané cherry rajčiny.
  10. Šalát panzanella rozdelíme na taniere, obložíme plátkami mozarelly a lístkami bazalky. Pokvapkáme olivovým olejom a navrch namelieme trošku čierneho korenia.