Čo to môže byť, talianska omeleta? Nepredstavujme si klasickú omeletu, pretože je to skutočne rozdielne jedlo. Frittata je vajíčkový koláč, ktorý si obľúbite vďaka svojej jednoduchosti a uvaríte z tradičných surovín niečo celkom nové. 

Omeleta, po novom frittata, v špenátovo-špargľovom šate

Talianska frittata je jedlo, pri ktorom sa určite nepretrhnete, ale zároveň pripravíte špecialitku „a la tutti“. S jarnou zeleninkou je to dokonalá kombinácia.

Postup
  1. Vajíčka prešľaháme vo veľkej miske spolu s mliekom, soľou, korením a strúhaným parmezánom.
  2. Špargľu zbavíme tuhých koncov, bielu ošúpeme. Nakrájame na cca 2 cm kúsky a oblanšírujeme vo vriacej vode pár minút a scedíme.
  3. Vo veľkej panvici  (ktorá je vhodná do rúry) zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom jarnú cibuľku nakrájanú na kolieska.
  4. Po chvíli pridáme mrazený hrášok a nahrubo nasekaný špenát. Necháme špenát zvädnúť a podusiť, kým sa z neho nevyparí všetka tekutina. Potom do panvice pridáme kúsok masla a špargľu.
  5. Premiešame a vareškou rovnomerne rozprestrieme po celej ploche panvice.
  6. Opatrne prilejeme vajíčka. Počkáme 30 sekúnd a potom pomocou obracačky alebo vidličky pomôžeme vajíčkam dostať sa na dno panvice.
  7. Zakryjeme pokrievkou a na slabom ohni opekáme asi 10-12 minút.
  8. Medzitým si zohrejeme v rúre gril. Pred vložením frittaty do rúry ju posypeme obľúbenými bylinkami a kúskami mäkkého syra. Zapekáme pod grilom do zlata, trvá to pár minút.
  9. Pomocou utierky opatrne vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť.
  10. Preklopíme na drevenú dosku alebo tanier a nakrájame na trojuholníky. Podávame s čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom.