Vynikajúci syrový koláč „Pasqualina“ je pôvodom z talianskej Ligúrie. Tradičný taliansky veľkonočný recept vyzdvihuje krásnu chuťovú kombináciu syrov, špenátu a vajíčok. Jeho príprava nie je náročná. Ak chcete pripraviť napríklad na zelený štvrtok niečo nové a zaujímavé, je to tá správna voľba. Vajíčka a zelený špenát sú predsa aj u nás symbolmi veľkonočných sviatkov.

Inšpirujte sa týmto úžasným slaným koláčom a prekvapte hostí

  1. Špenát umyjeme, sparíme a necháme postáť.
  2. Necháme mierne vychladnúť a prebytočnú tekutinu vyžmýkame. Nasekáme ho nahrubo.
  3. Ak máme mrazený špenát, necháme ho rozmraziť a následne z neho vytlačíme všetku prebytočnú tekutinu.
  4. Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme pretlačený cesnak a špenát. Posolíme, ochutíme mletým čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. 5 minút podusíme, necháme odpariť všetku tekutinu. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
  5. Vodu privedieme k varu a uvaríme 6 vajec. Varíme ich 5 minút. Potom vyberieme, vložíme do ľadovej vody a po vychladnutí ich opatrne ošúpeme.
  6. Pripravíme si okrúhlu formu s odopínateľným okrajom. Vyložíme ju papierom na pečenie, lepšie to pôjde, ak ho predtým pokrčíme a znovu narovnáme.
  7. Lístkové cesto prekrojíme na polovice. 1 polovicu cesta položíme na dno formy. Dlhšími plátmi z druhej polovice cesta vyložíme boky a miesta, kde sa prekrývajú pritlačíme. Prebytočné cesto odrežeme a formu dáme do chladničky.
  8. Vo veľkej miske zmiešame vychladnutý špenát, ricottu, strúhaný syr, parmezán, 2 prešľahané vajíčka, nasekanú petržlenovú vňať a majorán. Dobre premiešame, osolíme a ochutíme čiernym korením.
  9. Rúru si predhrejeme na 170 °C.
  10. Formu s cestom vyberieme z chladničky a na dno rovnomerne rozložíme 1/3 náplne. Do nej poukladáme vajíčka špicatým koncom nadol a zakryjeme zvyšnou plnkou. Zakryjeme zvyšným plátom cesta, okraje zahneme dovnútra a dobre ich pritlačíme.
  11. Syrový koláč potrieme vajíčkom a popicháme vidličkou, aby mohla pri pečení unikať para. Pečieme 40-45 minút na 170 °C, potom teplotu zvýšime na 200 °C a dopekáme do zlatohneda ešte 10-15 minút.
  12. Tip: Po upečení necháme syrový koláč chvíľu vychladnúť, potom ho opatrne preložíme na servírovací tanier. Krájame ho ešte teplý, ale chutný je aj po vychladnutí. Pri krájaní sa snažíme nakrojiť stred vajíčka, aby rez vyzeral krajšie.