Klasická kombinácia maku, hrušiek a tvarohu v netradičnej forme. Vyskúšajte tento jednoduchý, ale vynikajúci jesenný tvarohový koláč, ktorý vás prekvapí netradičným postupom a skvelou chuťou.  Najlepšie chutí na druhý deň po odležaní, ale kto by to vydržal? 😉

Tvarohový koláč bez námahy

História maku siaha hlboko do Staroveku, zmienky nájdeme už s starovekom Egypte, alebo Perzii. Postupne sa rozširoval do Európy a Ázie. Vedeli ste, že mak vďaka obsahu minerálov patrí medzi najzdravšie potraviny? Obsahuje niekoľko násobne viac vápnika ako mlieko, ďalej zinok, horčík, mangán, draslík, fosfor, vitamín E. Pojedanie maku vám poslúži ako prevencia osteoporózy, zlepšuje stav kostí, má priaznivý vplyv na vlasy, zuby a nechty, dýchycie cesty. Má upokojujúci účinok a znižuje vysoký krvný tlak.

Postup
  1. Pripravíme a odvážime si všetky suroviny. Plech na pečenie poriadne vymastíme maslom (30 g). Rúru zohrjeme na 200 °C.
  2. Tvaroh, 50 g práškového cukru, vajíčka, mlieko a smotanu  vložíme do misky. Metličkou všetko spolu prešľaháme dohladka.
  3. V inej miske spolu premiešame múku, mak, zvyšok cukru a kypriaci prášok.Hrušky ošúpeme a nakrájame na hrubšie plátky.
  4. Na vymastený plech  nasypeme v rovnomernej vrstve polovicu sypkej zmesi a stierkou alebo lyžicou urovnáme. Na to naukladáme nahusto vedľa seba plátky hrušiek.
  5. Na hrušky rovnomerne rozotrieme tvarohovú náplň. Opäť rovnomerne posypeme druhou polovicou sypkých surovín.
  6. Navrch poukladáme tenké plátky masla (približne 120 g).
  7. Pečieme približne 40 -45 minút, až kým je povrch do zlata. Krájame až  po úplnom vychladnutí.