Svieži smotanovo-ovocný koláč s mandarínkami

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na plech o veľkosti 24 x 38 cm zvnútra

Na cesto:

Na smotanovú vrstvu:

  • 1 veľký mandarínkový kompót aj so šťavou (800 g alebo 2 x 400 g)
  • 3 kyslé smotany (750 g)
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Na mandarínková poleva:

  • 200 ml mandarínkového sirupu
  • 2 x Zlatý klas alebo vanilkový puding
  • marhuľový džem na potretie
Ingrediencie

Na plech o veľkosti 24 x 38 cm zvnútra

Na cesto:

Na smotanovú vrstvu:

  • 1 veľký mandarínkový kompót aj so šťavou (800 g alebo 2 x 400 g)
  • 3 kyslé smotany (750 g)
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Na mandarínková poleva:

  • 200 ml mandarínkového sirupu
  • 2 x Zlatý klas alebo vanilkový puding
  • marhuľový džem na potretie

Nutričné hodnoty

Billa

Jemná kakaová piškóta, nadýchaný smotanový krém s mandarínkami a príjemne kyselkavé želé sú kombináciou, ktorej nikto neodolá. Ovocný koláč nenáročný na prípravu, suroviny môžete mať kedykoľvek po ruke a zabodujete zvlášť u detí, ktoré zavárané mandarínky milujú.

Svieži ovocný koláč s mandarínkami

Postup:

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.  Múku preosejeme s kypriacim práškom a kakaom.
  2. Do žĺtkovej peny na striedačku zamiešavame stierkou múku a sneh. Cesto vylejeme na plech (plech o veľkosti zvnútra 24 x 38 cm) vyložený papierom na pečenie (alebo vymastený tukom a vysypaný múkou), uhladíme a dáme piecť na 180 °C približne na 20 minút. Hotovú piškótu necháme vychladnúť na plechu.
  3. Krém: Mandarínky scedíme, šťavu si odložíme na neskôr. Z kyslej smotany zlejeme prebytočnú tekutinu (smotanu môžeme nechať aj cez noc odkvapkať v chladničke na hustom cedidle – bude ešte hustejšia) a vložíme do misky. Pridáme práškový cukor, vanilkový cukor a odkvapkané mandarínky.  Premiešame a natrieme na vychladnutý korpus,  ktorý sme predtým potreli  džemom.  Dáme do chladničky vychladiť a stuhnúť.

Mandarínková poleva:

  1. Šťavu z kompótu dáme do odmerky a dolejeme vodou tak, aby sme mali 650 ml tekutiny.
  2. Potom ešte prilejeme  200 ml mandarínkového sirupu (spolu by sme mali mať 850 ml tekutiny). Prelejeme do hrnca, pridáme 2 Zlaté klasy a za stáleho miešania privedieme k varu.
  3. Po zhustnutí a prevarení odstavíme a želatínu za stáleho miešania ochladíme.
  4. Želé rozotrieme po povrchu koláča, najskôr po okrajoch, potom ním rovnomerne vyplníme aj stred koláča.
  5. Koláč dáme do chladničky stuhnúť, minimálne na 2 hodiny.