V horúcich letných dňoch nie je k poobednej víkendovej kávičke nič lepšie ako osviežujúci ovocný koláč. Ak čakáte hostí, alebo si chcete dopriať niečo extra, vyskúšajte tento výborný čučoriedkový koláč na spôsob cheesecaku. Namiesto sušienok sme ale pripravili výborné krehké cesto a do náplne sme zamiešali voňavé sladučké čučoriedky. Svieži citrón sa zasa postará o  sviežu chuť navyše.  Koláčik chutí najlepšie odležaný a vychladený v chladničke.

Tento čučoriedkový koláč je niečo extra 🙂

Postup
  1. Rúru zohrejeme na 180 °C. Tortovú alebo koláčovú formu s priemerom približne 22 cm zľahka vymastíme maslom.
  2. Do kuchynského robota dáme múku, soľ, citrónovú kôru a na kocky nakrájané studené maslo. Sekacími nožmi rýchlo rozmiešame na jemnú mrveničku. Potom rýchlo zapracujeme žĺtok a citrónovú šťavu. Vyklopíme na pracovnú dosku a rýchlo spracujeme do bochníka. Cesto nemiesime dlho, potrebujeme len aby sa suroviny spojili. Týmto dosiahneme, že bude cesto po upečení krehké a chrumkavé. Zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 15-20 minút.
  3. Následne vyvaľkáme medzi dvoma hárkami papiera na pečenie tak, aby sme ním mohli vystlať dno aj steny formy. Na cesto položíme papier na pečenie (pokojne aj ten, ktorý sme použili na vaľkanie) a zaťažíme keramickými fazuľami na pečenie, alebo strukovinami, ktoré máme na tento účel odložené. Cesto pečieme 10 -15 minút, potom opatrne odstránime papier s fazuľami a dopekáme ešte 5-10 minút.
  4. Vyberieme z rúry a necháme mierne schladnúť. Medzitým si pripravíme náplň. Rúru nevypíname.
  5. V miske prešľaháme tvaroh, cukor a citrónovú kôru na hladký krém. Potom zašľaháme vajíčka a nakoniec pomocou metličky zamiešame citrónovú šťavu, smotanu a kukuričný škrob. Na záver do krému zamiešame čučoriedky. Vylejeme na predpečený korpus a uhladíme. Vložíme do rúry a pečieme ďalších 50-70 minút, až kým stred koláča nie je tuhý.
  6. Upečený koláč necháme v rúre vychladnúť, potom ho vlažný preložíme do chladničky a pred podávaním ozdobíme vyšľahanou smotanou a čučoriedkami.