Tieto mäsové guličky určite všetci poznáte pod názvom „köttbullar“.  Ide o jeden z tradičných a veľmi obľúbených švédskych pokrmov. Radi  by ste si ich radi pripravili aj doma ale nemáte overený recept? V tom prípade máme pre vás návod ako ne a verte, že keď ich vyskúšate, iné už ani nebudete chcieť. 

 

Mäsové guličky á la Švédsko

Najlepšou prílohou je jemná zemiaková kaša alebo opekané zemiaky. Aby mali mäsové guličky tú správnu chuť, určite nevynechajte muškátový oriešok, kardamom a brusnice, lebo bez nich to nebude to pravé orechové.

Postup
  1. Cibuľu očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Na lyžici masla ju orestujeme približne 3-4 minúty. Necháme vychladnúť.
  2. Pečivo (najlepšie 1 deň staré) natrháme na kúsky a zalejeme mliekom. Necháme odstáť 20 minút.
  3. Mleté mäso zmiešame s napučaným pečivom, vychladnutou cibuľou a vajíčkom. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, kardamom a muškátový oriešok. Rukami všetko dobre premiešame. Keby bolo mäso príliš lepkavé, môžeme pridať pár hrstí strúhanky, podľa potreby.
  4. Z masy formujeme malé guličky (z uvedeného množstva vyjde asi 25-30 ks) a ukladáme ich na tanier.
  5. V širokej panvici (najlepšie s nepriľnavým dnom) zohrejeme ½ cm vrstvu oleja a guličky osmažíme dozlata z dvoch strán. Odložíme bokom a prebytočný olej vylejeme.  Panvicu vrátime na oheň, pridáme 3 lyžice masla, necháme rozpustiť a zasypeme múkou.  Premiešame a necháme pár minút spolu restovať. Potom prilejeme vývar a metličkou vymiešame hladkú omáčku, ktrorú privedieme za stáleho miešania k varu. Pridáme lyžicu marmelády a necháme ju v omáčke rozpustiť.  Potom do omáčky vložíme guličky, stiahneme plameň na minimum, prikryjeme pokrievkou  a spolu necháme prebublávať  10-15 minút.
  6. Kyslú smotanu si môžeme do omáčky primiešať pri servírovaní, ale nie je to nutné.
  7. Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.  Podávame so zemiakovou kašou,  brusnicovou marmeládou, prípadne ľahkým zeleným šalátom, ktorý toto hutné jedlo odľahčí.