Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na cesto:

  • 8 bielkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 200 g mletých mandlí (aj so šupkou)

Na plnku:

  • 8 žĺtkov
  • 200 ml plnotučného mlieka (môžete použiť dokonca aj šľahačku)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g masla (hľadajte v letáku BILLA)

Na ozdobenie:

  • 70 g opražených mandľových lupienkov

Vrstva 1

Švédska mandľová torta bez múky

Sisters Bakery Miška Smolová | 149 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
mandľová torta bez múky
Ingrediencie

Na cesto:

  • 8 bielkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 200 g mletých mandlí (aj so šupkou)

Na plnku:

  • 8 žĺtkov
  • 200 ml plnotučného mlieka (môžete použiť dokonca aj šľahačku)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g masla (hľadajte v letáku BILLA)

Na ozdobenie:

  • 70 g opražených mandľových lupienkov

Poznáte švédsku mandľovú tortu bez múky? Celkom jednoduchý dezert, v ktorom dominuje orechová chuť mandlí a prelína sa so sladkou maslovo-žĺtkovou plnkou. Možno ju poznáte aj v karamelovej verzii, tá naša mandľová torta bez múky je odľahčená, bez čokolády a je úplne bezlepková.

Švédska mandľová torta bez múky

Postup

  1. Najprv si pripravíme základ na krém. Mlieko a 150 g cukru dáme do malého hrnca a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Občas premiešame. Neprevárame.
  2. Vajcia rozdelíme, žĺtky spolu metličkou rozmiešame. Vlejeme do nich asi tretinu osladeného zohriateho mlieka (nesmie byť veľmi horúce), poriadne rozmiešame a vlejeme späť do zvyšku mlieka. Na slabom ohni zahrievame (neprevárame) za stáleho miešania, kým hmota nezačne hustnúť. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Ideálne prikryjeme plastovou fóliou aby sa na povrchu nevytvorila šupka.
  3. Na korpus si dáme do väčšej misy bielka a šľaháme. Keď sa tekutina zmení na mäkkú penu, pridáme prvú polovicu cukru a šľaháme ďalej. Keď je cukor riadne vmiešaný, prisypeme druhú polovicu cukru a šľaháme sneh do tuhej špičky. Do snehu potom vmiešame mleté mandle.
  4. Pripravíme si papier na pečenie, na ktorý nakreslíme kruh s priemerom asi 23 cm. Takéto papiere s kruhom budeme potrebovať tri. Papier dáme na plech, nakreslenou stranou nadol a do kruhu nanesieme tretinu mandľovej zmesi, uhladíme povrch a dáme piecť. Pečieme na teplovzdušnom režime na 170 stupňoch asi 20 minút. Ak vám to vaša rúra dovoľuje, môžete piecť naraz všetky tri plechy. Ak nie, trpezlivo ich po jednom prestriedajte. Upečené korpusy opatrne stiahneme z papiera a necháme na mriežke vychladnúť.
  5. Medzitým si šľahaním zahrejeme maslo. Nakrájame ho na malé kúsky a mixérom ich šľaháme do krémova. Potom po lyžiciach pridávame vychladnutú žĺtkovú zmes a všľahávame ju do masla. Týmto krémom potom striedavo plníme jednotlivé pláty cesta. Plnku natrieme aj na povrch torty a po jej bokoch. Povrch a boky torty posypeme opraženými mandľovými lupienkami.
  6. Torta chutí najlepšie na druhý deň, keď „dozreje“ v chladničke.