Šúľance s makom sú iste jednou z pochúťok nášho detstva. Pamätáte sa ešte, ako ste prosili starú mamu, nech vám ich urobí? Sladký obed, večera či dezert… Nech už to bolo akokoľvek, neodopierajte tradičné šúľance s makom či orechmi ani svojim deťom. 

Šúľance s makom a ríbezľovým džemom

Šúľance s makom? Mňam, mňam.

Postup
  1. Do misy nastrúhame na jemnom na strúhadle vychladnuté uvarené a ošúpané zemiaky. Pridáme múku, vajíčka, štipku soli a jemne premiešame na kompaktné cesto.
  2. Na pomúčenú dosku vyklopíme cesto a vyváľame ho na valec o priemere cca 5 centimetrov. Z neho môžeme odkrajovať alebo odtŕhať malé kúsky a na doske šúľame na požadované veľkosti. Dáme variť do vriacej osolenej vody.
  3. Keď šúľance vyplávajú na hladinu vyberáme ich a dávame do misy s maslom. Posypeme mletým makom, práškovým cukrom a pridáme džem.
  4. Jemne premiešame a podávame.

Šúľance si môžete urobiť aj keď vám zostala časť cesta z výroby slivkových knedličiek alebo bavorských knedlí s údeným mäsom. Pri príprave zapojte do varenia aj deti, iste sa im to bude páčiť. 🙂

Mak – jedna z najzdravších potravín na svete

  • Mak je skvelou zásobárňou živín. Sto gramov obsahuje zhruba 18 g bielkovín, 20 g vlákniny, veľa zdravých tukov, vitamínov zo skupiny B a vitamín E.
  • Bohaté zastúpenie zdravých tukov pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Zároveň sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.
  • Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu. Tiež sa odporúča zvýšiť ich príjem v čase, keď je človek vystavený stresu, trpí úzkosťou či depresiami.
  • Mak je zdrojom vápnika a fosforu, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a zubov.
  • Obsah železa robí z maku potravinu, ktorá je prevenciou anémie.
  • Zinok a selén posilňujú imunitný systém, preto sa oplatí konzumovať mak vo zvýšenej miere napríklad v čase, keď zúria chrípkové epidémie.
  • Zastúpené proteíny prispievajú k dostatočnému dennému príjmu bielkovín, ktoré sú potrebné napríklad pre rast a obnovenie svalovej hmoty.