Strúhaný čokoládovo-tvarohový koláč

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na strúhané cesto:

  • 50 g pravého holandského kakaa
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 400 g hladkej múky
  • Na tvarohovú plnku:

  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • Ingrediencie

    Na strúhané cesto:

  • 50 g pravého holandského kakaa
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 400 g hladkej múky
  • Na tvarohovú plnku:

  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Tvarohových koláčov poznám hneď niekoľko, ale naozaj najviac mi chutí tento. Nie je príliš sladký a v kombinácii s kakaom je to jednoducho jednotka. Možno ho poznáte tiež, len po prečítaní surovín vás určite prekvapí mascarpone, ktorým sa naozaj nešetrí. Čokoládovo-tvarohový koláč je vďaka nemu jemnejší a tak nejako návykovejší.

    Čokoládovo-tvarohový koláč s mascarpone

    Postup:

    1. Pripravte si suroviny, ktoré budete potrebovať na výrobu cesta. Maslo vyberte z chladničky, aby dosiahlo izbovú teplotu. Z vajíčok budeme potrebovať len žĺtky. Zvyšné bielky odložíme do chladničky v uzatvárateľnej nádobe a použijeme ich napríklad do omelety, alebo na ďalšie pečenie. Nezabudnite na nádobe označiť počet bielok. Verte, táto informácia sa vám naozaj bude v budúcnosti hodiť.
    2. Začnime tým, že si do misy pokrájame mäkké maslo izbovej teploty a ušľaháme ho. Postupne pridávame kryštálový cukor, ktorý by sa mal za stáleho šľahania rozpustiť.
    3. Vajíčka vidličkou rozšľaháme v mlieku a nalejeme k maslu.
    4. Zvyšok surovín, teda múku, kypriaci prášok do pečiva a kakao najprv zmiešame v miske zvlášť, a potom pridáme do misy k maslu, cukru, žĺtkam a mlieku.
    5. Všetko spracujeme buď ručne, alebo mixérom s hnetacím hákom na tuhšie cesto. To potom zabalíme do kuchynskej fólie, alebo igelitového vrecka a necháme v chladničke odpočívať asi 1 hodinu. Ja si často túto fázu urýchľujem vložením do mrazničky na max ½ hodiny.
    6. Chvíľu pred vybratím cesta z chladu si vymastíme vyšší pekáč tukom, môžeme použiť maslo alebo olej. Zapneme rúru, aby sa stihla rozohriať na 180 stupňov Celzia.
    7. V miske zmiešame tvaroh, mascarpone, cukor, vanilku a mlieko. Všetko vyšľaháme a v konečnej fáze prilejeme mlieko, v ktorom sme rozpustili kukuričný škrob. A znovu vyšľaháme.
    8. 2/3 cesta vyberieme z chladu a nastrúhame nahrubo na strúhadle. S nastrúhaným cestom pokryjeme rovnomerne dno pekáča.
    9. Na vrch prvej vrstvy vylejeme tvarohovú plnku. Zvyšok chladného cesta znovu nastrúhame a rovnomerne s ním zasypeme vrch koláča. Odporúčam cesto strúhať zvlášť na tanier, budete tak mať naozaj prehľad o tom, kam cesto od strúhadla padá.
    10. Tvarohový koláč nakoniec vložíme do rúry, ktorá je rozohriata na 180 stupňov Celzia cca na 50 minút. Koláč je nutné nechať naozaj až niekoľko hodín vychladnúť, než ho začnete krájať. Dobrú chuť.