Na klasickú bábovkovú formu:
Na polevu:
Na ozdobenie:
Strúhanková bábovka s polevou z jabĺk a vína
Sisters Bakery Miška Smolová | 149 receptov
Na klasickú bábovkovú formu:
- 150 g najemno zomletej a preosiatej pečivovej strúhanky
- 150 g kryštálového cukru
- 5 vajec
- štipka soli
- 2 ČL citrónovej alebo pomarančovej kôry
- maslo a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy
Na polevu:
- 350 ml jablkovej šťavy (džúsu)
- 150 ml bieleho vína
- 2 škoricové drievka,
- 1 anízová hviezdička
- 3 celé klinčeky
Na ozdobenie:
- šľahačka a mletá škorica
Voňavá bábovka s polevou plnou arómy nás sprevádza mnohými víkendmi, ránami, alebo návštevami. Existuje mnoho receptov na tento mäkučký dezert. Strúhanková bábovku je z jemnej strúhanky a poleva na bábovku ako z vianočných trhov 🙂
Strúhanková bábovka s polevou zo zimnej rozprávky
- Recept na strúhankovú bábovku je veľmi jednoduchý. Celý fígeľ je v jemnej strúhanke, ktorá nechutí ako múka, ale má až orieškovú chuť.
- Najskôr vyšľaháme bielky, štipku soli a kryštálový cukor v čistej a suchej mise do tuhej špičky.
- Potom do bielkovej zmesi pridáme žĺtky a premiešame. Napokon pridáme kôru z citróna alebo pomaranča a strúhanku a jemne, ale dôkladne premiešame.
- Bábovkovú formu vytrieme maslom, vysypeme strúhankou a nalejeme do nej cesto. Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch Celzia asi pol hodinu. Pomocou špajle odskúšame, či je bábovka dobre upečená aj v strede. Ak nám špajla po zapichnutí vyjde von z bábovky suchá, môžeme ju vybrať z rúry.
- Kým sa bábovka pečie, pripravíme si polevu. Jablkovú šťavu, víno a koreniny dáme do hrnca a necháme prevrieť. Stiahneme z ohňa a necháme chladnúť. Potom vyberieme korenie (prípadne nálev precedíme). Vychladnutú bábovku dáme na mriežku, pod ktorú sme dali napríklad hlbší plech a jablčnou polevou ju celú oblejeme.
- Tip: Strúhankovú bábovku môžeme prípadne aj najprv rozkrájať a servírovať každý kúsok poliaty polevou a ozdobený šľahačkou a štipkou škorice. Dobrú chuť!
Tento recept pochádza z mojej novej knižky Takmer zabudnuté recepty.