Strúhanková bábovka s polevou z jabĺk a vína

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na klasickú bábovkovú formu:

  • 150 g najemno zomletej a preosiatej pečivovej strúhanky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 5 vajec
  • štipka soli
  • 2 ČL citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • maslo a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy

Na polevu:

vej šťavy (džúsu)

  • 150 ml bieleho vína
  • 2 škoricové drievka,
  • 1 anízová hviezdička
  • 3 celé klinčeky
  • Na ozdobenie:

    • šľahačka a mletá škorica
    Ingrediencie

    Na klasickú bábovkovú formu:

    • 150 g najemno zomletej a preosiatej pečivovej strúhanky
    • 150 g kryštálového cukru
    • 5 vajec
    • štipka soli
    • 2 ČL citrónovej alebo pomarančovej kôry
    • maslo a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy

    Na polevu:

    vej šťavy (džúsu)

  • 150 ml bieleho vína
  • 2 škoricové drievka,
  • 1 anízová hviezdička
  • 3 celé klinčeky
  • Na ozdobenie:

    • šľahačka a mletá škorica

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Voňavá bábovka s polevou plnou arómy nás sprevádza mnohými víkendmi, ránami, alebo návštevami. Existuje mnoho receptov na tento mäkučký dezert. Strúhanková bábovka je z jemnej strúhanky a poleva na bábovku ako z vianočných trhov 🙂 Recept na strúhankovú bábovku je veľmi jednoduchý. Celý fígeľ je v jemnej strúhanke, ktorá nechutí ako múka, ale má až orieškovú chuť.

    Strúhanková bábovka s polevou zo zimnej rozprávky

    Postup:

    1. Najskôr vyšľaháme bielky, štipku soli a kryštálový cukor v čistej a suchej mise do tuhej špičky.
    2. Potom do bielkovej zmesi pridáme žĺtky a premiešame. Napokon pridáme kôru z citróna alebo pomaranča a strúhanku a jemne, ale dôkladne premiešame.
    3. Bábovkovú formu vytrieme maslom, vysypeme strúhankou a nalejeme do nej cesto. Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch Celzia asi pol hodinu. Pomocou špajle odskúšame, či je bábovka dobre upečená aj v strede. Ak nám špajla po zapichnutí vyjde von z bábovky suchá, môžeme ju vybrať z rúry.
    4. Kým sa bábovka pečie, pripravíme si polevu. Jablkovú šťavu, víno a koreniny dáme do hrnca a necháme prevrieť. Stiahneme z ohňa a necháme chladnúť. Potom vyberieme korenie (prípadne nálev precedíme). Vychladnutú bábovku dáme na mriežku, pod ktorú sme dali napríklad hlbší plech a jablčnou polevou ju celú oblejeme.
     

    Náš tip:

    • Strúhankovú bábovku môžeme prípadne aj najprv rozkrájať a servírovať každý kúsok poliaty polevou a ozdobený šľahačkou a štipkou škorice. Dobrú chuť!