Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na klasickú bábovkovú formu:

  • 150 g najemno zomletej a preosiatej pečivovej strúhanky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 5 vajec
  • štipka soli
  • 2 ČL citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • maslo a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy

Na polevu:

  • 350 ml jablkovej šťavy (džúsu)
  • 150 ml bieleho vína
  • 2 škoricové drievka,
  • 1 anízová hviezdička
  • 3 celé klinčeky

Na ozdobenie:

  • šľahačka a mletá škorica

Vrstva 1

Strúhanková bábovka s polevou z jabĺk a vína

Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Sisters Bakery Miška Smolová | 149 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
bábovka s polevou
Ingrediencie

Na klasickú bábovkovú formu:

  • 150 g najemno zomletej a preosiatej pečivovej strúhanky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 5 vajec
  • štipka soli
  • 2 ČL citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • maslo a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy

Na polevu:

  • 350 ml jablkovej šťavy (džúsu)
  • 150 ml bieleho vína
  • 2 škoricové drievka,
  • 1 anízová hviezdička
  • 3 celé klinčeky

Na ozdobenie:

  • šľahačka a mletá škorica

Voňavá bábovka s polevou plnou arómy nás sprevádza mnohými víkendmi, ránami, alebo návštevami. Existuje mnoho receptov na tento mäkučký dezert. Strúhanková bábovku je z jemnej strúhanky a poleva na bábovku ako z vianočných trhov 🙂

Strúhanková bábovka s polevou zo zimnej rozprávky

  1. Recept na strúhankovú bábovku je veľmi jednoduchý. Celý fígeľ je v jemnej strúhanke, ktorá nechutí ako múka, ale má až orieškovú chuť.
  2. Najskôr vyšľaháme bielky, štipku soli a kryštálový cukor v čistej a suchej mise do tuhej špičky.
  3. Potom do bielkovej zmesi pridáme žĺtky a premiešame. Napokon pridáme kôru z citróna alebo pomaranča a strúhanku a jemne, ale dôkladne premiešame.
  4. Bábovkovú formu vytrieme maslom, vysypeme strúhankou a nalejeme do nej cesto. Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch Celzia asi pol hodinu. Pomocou špajle odskúšame, či je bábovka dobre upečená aj v strede. Ak nám špajla po zapichnutí vyjde von z bábovky suchá, môžeme ju vybrať z rúry.
  5. Kým sa bábovka pečie, pripravíme si polevu. Jablkovú šťavu, víno a koreniny dáme do hrnca a necháme prevrieť. Stiahneme z ohňa a necháme chladnúť. Potom vyberieme korenie (prípadne nálev precedíme). Vychladnutú bábovku dáme na mriežku, pod ktorú sme dali napríklad hlbší plech a jablčnou polevou ju celú oblejeme.
  6. Tip: Strúhankovú bábovku môžeme prípadne aj najprv rozkrájať a servírovať každý kúsok poliaty polevou a ozdobený šľahačkou a štipkou škorice. Dobrú chuť!

 

Tento recept pochádza z mojej novej knižky Takmer zabudnuté recepty.