Stracciatella torta vás ohromí klasickou chuťou preslávenej zmrzliny ukrytou vo skvelej torte. Vyskúšajte tento jednoduchý recept, ktorý je zárukou úspechu.

Stracciatella torta s chuťou preslávenej zmrzliny

  1. Maslo dáme do hrnca a na strednej teplote na sporáku ho roztopíme. Ešte asi 5 minút ho ďalej za občasného miešania „varíme“, kým sa nesfarbí jemne do bledohneda. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  2. 2 vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky dáme bokom. K žĺtkom pridáme 5 celých vajec a polovicu kryštálového cukru a vyšľaháme ich spolu do nadýchanej bledej hmoty.
  3. Do vaječnej zmesi prilejeme vychladnuté roztopené maslo, premiešame, pridáme múku a gumenou varechou všetko zamiešame. Napokon pridáme na kúsky nasekanú čokoládu a kôru a šťavu z citróna a premiešame. Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, uhladíme povrch a dáme piecť. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 45 minút.
  4. Po 45 minútach vyberieme tortu z rúry a necháme ju trochu vychladnúť. Teplotu na rúre znížime na 90 stupňov a zapneme teplovzdušný režim (vrtuľa).
  5. Vychladnutú tortu vyberieme z formy. Bielky so zvyšným cukrom vyšľaháme do tuhej špičky a potrieme nimi okraje a povrch torty. Tortu, položenú na plech s papierom na pečenie, vložíme späť do rúry (so zníženou teplotou a teplovzdušným režimom) a necháme sušiť bielkovú polevu asi 30 minút.
  6. Rúru vypneme a otvoríme dvierka a pokiaľ nie sú bielky na povrchu torty na dotyk suché, necháme tortu ešte aspoň štvrť hodinu vo vypnutej, pootvorenej rúre dosušiť.
  7. Podľa sezóny môžeme tortu dozdobiť ozdôbkami, napr. čokoládovými kvetinkami, zajačikmi alebo hviezdičkami.