Vegánsky burger

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

20

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na burger:

  • ¾ hrnčeka červené šošovice
  • 1 malá červená paprika
  • 1 malá cibuľa

a cesnak

  • 4 lyžice mandľovej múky
  • 1 lyžica chia semienok
  • Hrsť petržlenovej vňate
  • 1 lyžička mletej červenej papriky

  • ¾ lyžičky rímskej rasce
  • ½ lyžičky cibuľového prášku
  • ½ lyžičky soli
  • Trocha korenia podľa vlastných preferencií
  • 1 lyžička lahôdkového droždia
  • Na paradajkovú verziu cesnakovej majonézy – “aioli”:

    Ingrediencie

    Na burger:

    • ¾ hrnčeka červené šošovice
    • 1 malá červená paprika
    • 1 malá cibuľa

    a cesnak

  • 4 lyžice mandľovej múky
  • 1 lyžica chia semienok
  • Hrsť petržlenovej vňate
  • 1 lyžička mletej červenej papriky

  • ¾ lyžičky rímskej rasce
  • ½ lyžičky cibuľového prášku
  • ½ lyžičky soli
  • Trocha korenia podľa vlastných preferencií
  • 1 lyžička lahôdkového droždia
  • Na paradajkovú verziu cesnakovej majonézy – “aioli”:

    Nutričné hodnoty

    Billa

    Vegánsky šošovicový burger s cesnakom a cibuľkou vám zachutí, aj keď nie ste vegáni, či vegetariáni. Stačí ak máte radi dobré veci, radi experimentujete a skúšate zdravé a nové recepty. A leto je predsa sezóna burgrov a ľahkých jedál.

    Šťavnatý dobre ochutený vegánsky burger

    Postup:

    1. Príprava burgrov nie je náročná, len je lepšie, keď sa nechá ešte predpečením odležať v chladničke. Počas pečenia potom ľahko nestráca tvár.
    2. Červenú šošovicu uvaríme v osolenej vode. Varíme ju približne 15 minút na miernom ohni, kým sa nám všetka voda neodparí. Pamätajte, že táto voda do burgra určite nepatrí. Keď je šošovica uvarená, trochu ju necháme vychladnúť, prípadne odkvapkať na sitku. Až potom ju môžeme spolu s ďalšími surovinami dať na burger do mixéra a rozmiešať.
    3. Zmixovanú zmes umytými rukami rozdelíme na približne 4 kusy, z ktorých vyformujeme burgre. Tie potom dáme vychladiť do chladničky najlepšie cez noc.
    4. Zatiaľ budeme mať dosť času na prípravu majonézy aioli a ostatných surovín na zostavovanie burgrov.
    5. Na vegánske aioli si všetky suroviny zmiešame v mixéri a rozmixujeme na skvelú typickú letnú južanskú cesnakovú omáčku
    6. V deň pečenia burgrov opekáme dozlatista.
    7. Pri zostavovaní burgra nezabudneme na hostí a ich špeciálne požiadavky. Každý si môže povedať, čo by jeho osobný burger mal alebo nemal obsahovať.
    8. Leto je určite sezóna burgrov. Určite to je hlavne tým, že grilovanie v lete je najlepšie, ale aj preto, že jesť vonku bez príboru je jednoducho fajn. Pokiaľ ste naplánovali grilovanie s priateľmi a niekto z nich je vegán, nemusí u vás prísť skrátka. Ba dokonca si myslím, že po tejto skúsenosti o vás bude básniť široko ďaleko.