Všetci určite dobre viete, že ak robíme ražniči je dôležité nechať mäso odležať v marináde. Viete prečo? Mäso nielenže do seba nasiakne vôňu korenín a bylín, ale tá najdôležitejšia časť je, aby mu niečo pomohlo ku krehkosti. To niečo je tá kyslá ingrediencia v marináde. Či už je to citrónová šťava, ocot, alebo práve balzamikový ocot ako v mojom ďalšom recepte.

Ako pripraviť šťavnaté ražniči

Postup
  1. Mäso by sme mali marinovať minimálne hodinu, najlepší výsledok však dosiahneme, keď ho necháme odležať aspoň jednu až dve noci.
  2. Deň vopred teda bravčovú krkovičku nakrájame na primerane rovnako veľké kocky. Myslíme na to, aké veľké špajdle alebo ihly na ražniči budeme používať.
  3. Z oleja, korenia, soli, rozmarínu, medu, balzamikového octu, pretlačeného cesnaku a mletého čili pripravíme marinádu. Marinádou potom zalejeme nakrájané mäso, dobre premiešame a necháme prikryté odpočívať v chlade, najlepšie do druhého dňa. Ak nemáme veľa miesta v chladničke, môžeme na marinovanie mäsa použiť uzatvárateľné plastové vrecko. Balíček tak bude lepšie skladovateľný.
  4. Druhý deň, v deň pečenia si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Cibuľu, farebné papriky a slaninu bez kože nakrájame na primerane rovnako veľké kusy ako mäso. Pripravíme si špajdle alebo ihly na ražniči a striedavo napichujeme mäso, slaninu a cibuľu. Kladieme ich na plech vedľa seba. Ja vždy plech najskôr vysteliem papierom na pečenie. Čistenie plechu po upečení je tak o niečo jednoduchšie. Zvyškom marinády môžeme samozrejme ražniči ešte poliať.
  5. Takto poukladané ražniči pečieme v rúre na 180 stupňov Celzia, občas špízy pomocou vidličky otáčame, aby sa upiekli do zlatista zo všetkých strán. Dobrú chuť !