Staroviedenská zemiaková polievka s hubami vám pričaruje vôňu z detstva
... dostali ste chuť na klasiku z čias starých mám?
Ingrediencie
- 200 g uvarených zemiakov pokrájaných nahrubo
- 50 g údenej prerastenej slaniny (hľadajte v letáku Billa)
- 50 g + 20 g cibule
- 100 g nadrobno pokrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 30 g masla
- 100 g húb
- 700 ml hovädzieho vývaru
- 125 ml kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- Ľ ČL rasce
- trocha bieleho vína
- 1/2 ČL majoránu
- ocot
- soľ a korenie
Tip podľa našej chuti:
- Polievka je tak sýta, že si ju môžete dať ako aj hlavné jedlo
- K polievke sa hodí čerstvý chlieb

Pamätáte si ešte na babičku, zvŕtajúcu sa pri hrnci, z ktorého rozvoniavala tá pravá zemiaková polievka s hubami? Chceli by ste si ju aj vy uvariť pre vaše deti a zaspomínať tak na detstvo? Máme tu pre vás recept, ktorý vás zahreje a naplní brušká celej rodiny do sýtosti a spokojnosti
Zemiaková polievka s hubami a smotanou
A viete, ako túto polievku priviesť k dokonalosti? Naplňte ňou vydlabané bochníky chleba. Výhodou takéhoto servírovania je, že vás zasýti tak, že hlavné jedlo už nebude potrebné.
- Cibuľu s cesnakom opečieme na oleji do sklovita, pridáme slaninu, zemiaky a koreňovú zeleninu a krátko (cca 5 min) ich opražíme.
- Zalejeme vínom (asi 50 ml) a hovädzím vývarom, pridáme rascu a povaríme do mäkka.
- V hrnci rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme nakrájané huby, kyslú smotanu, majorán, soľ, korenie a ocot, ak máme radi kyslejšiu chuť a povaríme ešte 15 minút.
- Na panvici opečieme druhú časť pokrájanej slaniny, ňou dozdobíme polievku.
Vedeli ste, že huby predchádzajú chorobám ? Obsahujú veľa látok, ktoré majú protirakovinové účinky. Majú nízky obsah sacharidov a sú vhodné pre ľudí s cukrovkou.
Zemiaky a Slováci
Aj keď mnohí považujú zemiaky za slovenské jedlo (veď si len predstavte halušky či pirohy), v skutočnosti pochádzajú z Južnej Ameriky. Zo začiatku k nim panovala nedôvera, pestovať sa začali až koncom 18. storočia, keď naše územie zasiahol hlad kvôli zlej úrode obilia.
Zemiaky sú u nás tradičným pokrmom. Preto majú aj v nárečových slovách bohaté zastúpenie. Grule, švábka, bandurky, erteple, krumple, krumpole aj grumbír, poznáte ešte nejaké ďalšie?
Súvisiace recepty

Zeleninová polievka s haluškami

Polievka z medvedieho cesnaku

Karfiolová krémová polievka
