Pamätáte si  ešte na babičku, zvŕtajúcu sa pri hrnci, z ktorého rozvoniavala tá pravá zemiaková polievka s hubami? Chceli by ste si ju aj vy uvariť pre vaše deti a zaspomínať tak na detstvo? Máme tu pre vás recept, ktorý vás zahreje a naplní brušká celej rodiny do sýtosti a spokojnosti

Zemiaková polievka s hubami a so smotanou

A viete, ako túto polievku priviesť k dokonalosti? Naplňte ňou vydlabané bochníky chleba. Výhodou takéhoto servírovania je, že vás zasýti tak, že hlavné jedlo už nebude potrebné.

Postup
  1. Cibuľu s cesnakom opečieme na oleji do sklovita, pridáme slaninu, zemiaky a koreňovú zeleninu a krátko (cca 5 min) ich opražíme.
  2. Zalejeme vínom (asi 50 ml) a hovädzím vývarom, pridáme rascu a povaríme do mäkka.
  3. V hrnci rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme nakrájané huby, kyslú smotanu, majorán, soľ, korenie a ocot, ak máme radi kyslejšiu chuť a povaríme ešte 15 minút.
  4. Na panvici opečieme druhú časť pokrájanej slaniny, ňou dozdobíme polievku.

Vedeli ste, že huby predchádzajú  chorobám ? Obsahujú veľa látok, ktoré majú protirakovinové účinky. Majú nízky obsah sacharidov a sú vhodné pre ľudí s cukrovkou.

Zemiaky a Slováci

Aj keď mnohí považujú zemiaky za slovenské jedlo (veď si len predstavte halušky či pirohy), v skutočnosti pochádzajú z Južnej Ameriky. Zo začiatku k nim panovala nedôvera, pestovať sa začali až koncom 18. storočia, keď naše územie zasiahol hlad kvôli zlej úrode obilia.

Zemiaky sú u nás tradičným pokrmom. Preto majú aj v nárečových slovách bohaté zastúpenie. Grule, švábka, bandurky, erteple, krumple, krumpole aj grumbír, poznáte ešte nejaké ďalšie?