Slaný špenátový koláč je ako stvorený na nedeľné popoludnia, keď nemáte chuť na sladké, ale predsa by ste si dali dezert.

Slaný špenátový koláč

Špenátový koláč? Vaše deti možno pri jeho predstave nebudú nadšené, ale len čo ho ochutnajú, zmenia názor. Je vynikajúci!

Postup
  1. Cesto si rozdelíme na tri časti. Na pomúčenej doske rozvaľkáme dve časti cesta na veľkosť formy, v ktorej budeme piecť. Jednou časťou vyplníme dno formy.
  2. Na panvici rozpustíme maslo, opražíme na ňom nakrájanú cibuľku a cesnak, pridáme špenát, posolíme, okoreníme, krátko podusíme a odstavíme. Keď zmes vychladne, vmiešame vajcia rozšľahané so smotanou,  pridáme syr a zahustíme strúhankou.
  3. Plnku rozotrieme na cesto, prikryjeme druhou časťou cesta a kraje pritlačíme. Vrch popicháme vidličkou.
  4. Zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, nakrájame na pásiky a uložíme na koláč do tvaru mriežky. Mriežku potrieme žĺtkom rozšľahaným so soľou a trochou mlieka.
  5. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 35- 40 minút.

O špenáte…

Už Pepek námorník údajne vďačil špenátu za svoje svaly. A niečo na tom bude – špenát obsahuje množstvo bielkovín potrebných pre zdravý rast detí. Aj keď práve deti ho zvyčajne nemôžu ani cítiť.

Keď si uvedomíme, že špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete, možno naše predsudky (zvyčajne získané ešte v školskej jedálni) zmiznú. Táto chutná listová zelenina obsahuje množstvo vitamínu K, A, mangánu a kyseliny listovej. Je tiež bohatým zdrojom horčíka vlákniny a vápnika.

Tak čo, patrí špenát medzi potraviny, ktoré konzumujete pravidelne alebo je to opačne? Pochváľte sa nám v komentároch. 🙂