Špenátová polievka so strateným vajíčkom
...ľahká, pôstna a predsa exkluzívna polievka
Ingrediencie
Na 4 porcie polievky:
- 2 až 3 hrste čerstvého špenátu
- 1 malá cibuľa
- 1 liter vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 až 3 zemiaky
- soľ a čierne korenie
Na stratené vajcia:
- 4 vajcia
- ocot

Na jarný stôl určite patrí niečo zelené. Na ten predsviatočný, pred Veľkou nocou, určite patrí špenátová polievka. Prekvapte tento krát rodinu a skúste, ako efektná je špenátová polievka so strateným vajíčkom. Pripraviť stratené vajíčko, alebo „egg benedict“ nie je vôbec náročné. Z obyčajnej špenátovej polievky, tak urobíte zážitok.
Tradičná „špenátová“ s dobrotou navyše
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a ponoríme do studenej vody, aby nezhnedli, kým si pripravíme ostatné suroviny.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno.
- V hrnci, na miernom ohni, zohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu. Potom pridáme nakrájané zemiaky a aj tie jemne s cibuľkou opečieme. Potom všetko jednoducho zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni v prikrytom hrnci do zmäknutia zemiakov.
- Keď budú zemiaky mäkké, pretlačíme do hrnca, cez pretláčač, olúpaný cesnak a pridáme umytý špenát. Zľahka premiešame a vypneme sporák. Ak by sme varili ďalej, prišli by sme o všetky cenné látky špenátu. Pri špenáte je totiž dôležité, aby tepelná príprava prebiehala pokiaľ možno čo v najkratšej dobe.
- Ručným mixérom potom polievku starostlivo premixujeme, aby sme docielili hladkú konzistenciu, bez kúskov zemiakov alebo špenátu.
- Polievku nakoniec, podľa chuti, zjemníme trochou smotany na šľahanie, soľou a korením.
- Na stratené vajcia si privedieme v menšom hrnci vodu k varu.
- Medzi tým si do malej mištičky opatrne rozklepneme vajcia. Akonáhle začne voda vrieť, sporák stíšime a nalejeme do vody trochu octu. Potom vodu trochu rozmiešame do kruhu a vajcia v miske necháme opatrne skĺznuť do vody. Pokiaľ takto pripravujeme viac vajec, vždy dbáme na to, aby sme ich do vody vkladali čo najrýchlejšie za sebou a nemuseli tak riešiť rozdielne časy prípravy.
- Vajcia by vo vode mali samostatne plávať, teda by sa nemali dotýkať a mali by byť úplne ponorené. Po vložení vajec hrniec prikrýjeme pokrievkou a čakáme 3 až 5 minút. Ak pokrievku odklopíme, ľahko zistíme, či je už bielok dostatočne pevný. Ak stále vyzerá priehľadne a skleneno, tak ešte chvíľu počkáme. Vajcia vyberáme dierkovanou naberačkou.
- Tip: Špenátová polievka so strateným vajíčkom sa podáva hneď, aby žĺtky vo vajíčkach boli stále trochu tekuté. Dobrú chuť.
Súvisiace recepty

Marocká šošovica s mrkvou a korením
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 30 min

Rybie filé na masle a krémová citrónová omáčka
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Pečené zemiaky s avokádovým dipom
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min