Pokiaľ špargľu v obchode stále obchádzate, vyskúšajte náš recept a špargľa bude patriť medzi vaše najobľúbenejšie jedlá. Lahodná chuť a jednoduchá príprava je to pravé aj pre vyťažených ľudí a náročných jedákov.

Sezónna klasika – špargľa s holandskou omáčkou

Postup
  1. Špargľu zbavíme zhrubnutej šupky a uvaríme ju do chrumkava v osolenej vode.
  2. Zemiaky uvaríme, premiešame s maslom a posypeme petržlenovou vňaťou.
  3. V panvičke roztopíme maslo.
  4. Pripravíme si omáčku: 2 žĺtky vyšľaháme vo vandli so soľou a korením. V hrnčeku povaríme víno s citrónovou šťavou a po troške ju prilievame k žĺtkom. Potom dáme vandlík nad paru a šľaháme do bodu, keď začnú žĺtka tuhnúť. Odstavíme z ohňa a pridáme roztopené maslo, ale len po troškách a rýchlo šľaháme.
  5. Špargľu prelejeme omáčkou, pridáme šunku a zemiaky a podávame.

Špargľa – kráľovská zelenina

  1. Obrovskou výhodou špargle oproti inej zeleniny je fakt, že rastie veľmi rýchlo, a tak nemusia poľnohospodári jej rast podporovať chemickými látkami.
  2. Okrem toho podporuje chudnutie, obsahuje málo kalórií a pritom vysoký obsah vlákniny. Rýchlo vás zasýti, je to potravina vhodná na diétu.
  3. Ak čakáte bábätko, neváhajte s jej konzumáciou ani sekundu. Obsahuje vitamín B9 a M, ktoré sú pre tehotné ženy veľmi nápomocné. Chráni totiž pred poškodeniami novorodencov.
  4. Ďalším z pozitív je, že pomáha telu zbaviť sa nadbytočnej soli.
  5. Prehnali ste to z alkoholom? Dajte si špargľu. Pomáha utláčať symptómy „opice“ a chráni pečeň pred škodlivinami z alkoholu.
  6. Vďaka špargli budete mať viac energie.
  7. Skrášľuje pokožku, a to nikdy nie je na zahodenie.
  8. Posilňuje imunitný systém a slúži ako prevencia voči rakovine.