Šošovicová polievka s klobáskou a dobrým chlebom patrí k chladnejšiemu počasiu. Najlepšie teplá a hustá, taká, ktorá dokonale zasýti a môže úplne nahradiť hlavné jedlo. Ak máte radi šošovicovú, tu je recept aj pre úplných začiatočníkov.

Šošovicová polievka, horúca a s klobáskou, poteší po prechádzke v chladnom počasí

  1. Najprv šošovicu, ktorú budeme používať vopred namočíme do studenej vody. Necháme namočenú minimálne na niekoľko hodín. Najlepšie však urobíme, keď ju do vody namočíme už noc pred tým. Ráno ešte raz vodu vymeníme a potom už len tesne pred varením precedíme. Šošovica nám takto trochu zmäkne a navyše sa z nej vyplavia aj nečistoty.
  2. Začneme prípravou surovín: cibuľu olúpeme a nakrájame na jemno. Cesnak len olúpeme, budeme ho do polievky lisovať tesne pred koncom. Mrkvu umyjeme, alebo olúpeme (mrkvu v bio kvalite lúpať nemusíme, stačí umyť) a nakrájame. Zemiaky tiež olúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Nezabudneme na voňavú klobásku. Tú krájame na menšie kúsky, aby sa v polievke dostalo na každého.
  3. Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo a opečieme na ňom cibuľu do zlatista, po chvíli pridáme bobkový list a nové korenie. Ešte chvíľu korenie restujeme a potom pridáme mrkvu, zemiaky a klobásu. Chvíľu všetko miešame na miernom ohni. Vďaka maslu a vysokej teplote zo zeleniny a klobásy vytiahneme silne aromatické chute.
  4. Aby bolo kúzlo kompletné, pridáme trochu soli a zaprášime trochou múky. Všetko znovu chvíľu na miernom ohni miešame a nakoniec všetko zalejeme vývarom. Prisypeme odmočenú šošovicu a takto necháme polievku variť asi 30 minút. Čiže do tej doby kým šošovica a zelenina zmäkne. Občasne všetko premiešame.
  5. Keď sa nám zdá, že sme s varením v cieli, pridáme prelisovaný cesnak a sušenú majoránku. Ďalej nevaríme, sila cesnaku a majoránky tak zostane zachovaná. Dobrú chuť!