Šopský šalát s bielym syrom a zeleninou

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Pre 4-6 osôb:


  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • biely vínny ocot
  • slnečnicový olej lisovaný za studena
  • 2 veľké hrste petržlenovej vňate
  • 100 g slaného bieleho syra balkánskeho typu
  • Ingrediencie

    Pre 4-6 osôb:


  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • biely vínny ocot
  • slnečnicový olej lisovaný za studena
  • 2 veľké hrste petržlenovej vňate
  • 100 g slaného bieleho syra balkánskeho typu
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Šopský šalát je letný šalát z čerstvých paradajok, uhoriek, paprík, cibule a bieleho syra. Takéto šaláty sú obľúbené po celom Balkáne a strednej Európe. Z Bulharska pochádza jedna z najobľúbenejších verzií tohto pastierskeho šalátu – šopský šalát. Jeho základom je čerstvá zelenina, okrem papriky, ktorá sa griluje alebo pečie na ohni a je doplnený o biely čerstvý syr z ovčieho, kozieho alebo aj kravského mlieka „sirene“. Tento syr sa vám pravdepodobne nepodarí u nás zohnať, ale bez probémov ho nahradíte bielym syrom typu feta, alebo vašim obľúbeným balkánskym syrom. Je vynikajúci ako príloha ku grilovanému mäsu, ale nám najviac chutí len tak, čerstvý, z čerstvo odtrhnutej zeleniny zo záhona, s veľkou kopou petržlenovej vňate a čerstvým chrumkavým chlebom. Úplne balkánske leto u vás na balkóne 🙂

    Šopský šalát - chuť letnej zeleniny a bieleho syra

    Postup:

    1. Rúru zohrejeme na 200 °C. Papriky umyjeme, potrieme olejom a popicháme nožom. Poukladáme na plech a pečieme zprudka, kým sa na povrchu neurobia čierne pľuzgiere. Priebežne ich otáčame.
    2. Keď sú papriky mäkké, vyberieme ich a opatrne preložíme do misky, ktorú zakryjeme tanierikom alebo fóliou. Necháme mierne vychladnúť. Papriky sa sparia a budú sa lepšie šúpať. Sparené papriky ošúpeme a odstránime jaderníky. Dužinu nakrájame.
    3. Do misky si nakrájame očistenú cibuľu na tenké plátky. Posolíme a rukami trochu potlačíme, aby cibuľa pustila šťavu.
    4. Pridáme na kúsky nakrájané uhorky, paradajky a upečenú papriku.
    5. Prihodíme nasekanú petržlenovú vňať, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Premiešame. Pridáme olej a dochutíme bielym vínnym octom.
    6. Na vrch namrvíme alebo nastrúhame biely syr. Šopský šalát podávame hneď začerstva, nepotrebuje a ani mu nesvedčí odležanie v chladničke.

    Náš tip:

    • Ak chystáte grilovačku, papriky na šopský šalát opečte tiež na grile alebo ohni, budú ešte lepšie a dodajú šalátu úžasnú „dymovú“ chuť.