Šomloi halušky je populárny a lahodný tradičný maďarský dezert. Ide v podstate o rez z piškótového cesta podávaný v pohároch, alebo miskách. Je mimoriadne šťavnatý a plný hrozienok v rume a orechov. Dalo by sa povedať, že je to taká regionálna verzia tiramisu, kde sa tiež kombinuje piškót s likérom a krémom 🙂

Pohár plný hrozienok v rume, kakaa, orechov a šľahačky

  1. Z múky, vajec a cukru pripravíme obvyklým spôsobom piškótové cesto. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a z bielkov vyšľaháme sneh – obrázok 3. Cesto rozdelíme na dve časti – obrázok 4. Do jednej pridáme kakao a do druhej orechy a premiešame- obrázok 5. Do každého cesta pridáme vyšľahané bielky – obrázok 6 a veľmi zľahka vmiešame.
  2. Cesto vylejeme do vhodných plechov a pečieme na 180 stupňov Celzia cca 15 až 20 min.
  3. Vychladnuté cesto nalámeme alebo nakrájame na kúsky – obrázok 8.
  4. Hrozienka namočíme do rumu a použijeme pri dokončovaní pohárov.
  5. Pripravíme si rumovú omáčku. Mlieko s cukrom za stáleho miešania varíme, kým mierne zhustne a rozpustí sa cukor – obrázok 11. Vlejeme doň rum a stále miešame až vznikne rumovo punčová omáčka – obrázok 12. Necháme vychladnúť.
  6. Obvyklým spôsobom pripravíme vanilkový puding – obrázok 13.
  7. Do pohárov vrstvíme nakrájaný, alebo nalámaný piškót, polejeme rumovou omáčkou, pridáme hrozienka v rume a mleté orechy a puding.
  8. Takto navrstvené poháre ozdobíme šľahačkou, orechami a kakaom, alebo čokoládovou polevou.
  9. My sme zvolili zdravšiu, ale podľa nás gurmánskejšiu verziu len s kvalitným horkým kakaom, ktoré sa veľmi hodí k sladkým krémom, hrozienkam a šľahačke.