Šomloi halušky – fantastický maďarský dezert
... dezert z čokolády, šľahačky, orechov, hrozienok a rumu
Ingrediencie
Na piškót:
- 6 vajec (hľadajte v letáku BILLA)
- 6 PL hladkej múky
- 6 PL cukru
- 2 PL kakaa
- 2 PL mletých vlašských orechov
Na rumovú omáčku:
- 250 ml plnotučného mlieka
- 100 ml rumu
- 3 PL cukru
Na vanilkový puding:
- 300 ml plnotučného mlieka
- vanilkový puding
- 1 vanilkový cukor
Na dokončenie pohárov:
- hrozienka
- 100 ml rumu
- kakao a / alebo čokoládová poleva
- šľahačka

Šomloi halušky je populárny a lahodný tradičný maďarský dezert. Ide v podstate o rez z piškótového cesta podávaný v pohároch, alebo miskách. Je mimoriadne šťavnatý a plný hrozienok v rume a orechov. Dalo by sa povedať, že je to taká regionálna verzia tiramisu, kde sa tiež kombinuje piškót s likérom a krémom 🙂
Pohár plný hrozienok v rume, kakaa, orechov a šľahačky – to čo stačí na šomloi halušky
- Z múky, vajec a cukru pripravíme obvyklým spôsobom piškótové cesto. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a z bielkov vyšľaháme sneh – obrázok 3. Cesto rozdelíme na dve časti – obrázok 4. Do jednej pridáme kakao a do druhej orechy a premiešame- obrázok 5. Do každého cesta pridáme vyšľahané bielky – obrázok 6 a veľmi zľahka vmiešame.
- Cesto vylejeme do vhodných plechov a pečieme na 180 stupňov Celzia cca 15 až 20 min.
- Vychladnuté cesto nalámeme alebo nakrájame na kúsky – obrázok 8.
- Hrozienka namočíme do rumu a použijeme pri dokončovaní pohárov.
- Pripravíme si rumovú omáčku. Mlieko s cukrom za stáleho miešania varíme, kým mierne zhustne a rozpustí sa cukor – obrázok 11. Vlejeme doň rum a stále miešame až vznikne rumovo punčová omáčka – obrázok 12. Necháme vychladnúť.
- Obvyklým spôsobom pripravíme vanilkový puding – obrázok 13.
- Do pohárov vrstvíme nakrájaný, alebo nalámaný piškót, polejeme rumovou omáčkou, pridáme hrozienka v rume a mleté orechy a puding.
- Takto navrstvené poháre ozdobíme šľahačkou, orechami a kakaom, alebo čokoládovou polevou.
- My sme zvolili zdravšiu, ale podľa nás gurmánskejšiu verziu len s kvalitným horkým kakaom, ktoré sa veľmi hodí k sladkým krémom, hrozienkam a šľahačke.
Súvisiace recepty

Mandarinková torta so šľahačkou
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 45 min

Domáce rýchle žemle z cottage cheese
Čas prípravy: 50 min
Čas varenia: 45 min

Šišky zo zemiakového cesta sladké aj slané
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 10 min

Pomarančová torta so šľahačkou a krémom
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 25 min

Domáce pudingové briošky s horúcim ovocím
Čas prípravy: 120 min
Čas varenia: 15 min