Smotanový perkelt sme pripravili z cíceru s obľúbenými kolienkami skutočne za 15 minút. Chutná a tiež rýchla je aj verzia zo šampiňónov, alebo mrkvy či cukety.

Smotanový perkelt s tradičnými kolienkami ako vegetariánske jedlo

 

  1. Na cibuľke orestujeme cícer, pridáme soľ, kurkumu a sladkú papriku, prípadne bobkový list.

  2. Prilejeme smotanu a necháme spolu jemne povrieť.

  3. Podávame s uvarenými kolienkami.

Cícer je veľmi zdravá surovina, často používaná v indickej alebo blízkovýchodnej kuchyni. Podiel strukovín v našej strave by mal byť podľa možností čo najvyšší, preto tento recept na perkelt používajte nie len pre jeho jednoduchosť a dobrú chuť, ale aj ako zdravú potravinu.  Keď chcete ešte vylepšiť nutričné i zdravotné benefity tohto jedla, môžete ako prílohu použiť akékoľvek celozrnné alebo špaldové cestoviny. Taktiež môžete zameniť smotanu z kravského mlieka za jej rastlinnú alternatívu. V takomto prípade môžete pridať ešte ďalšie korenie, ako napr. mletú rascu alebo mletú červenú papriku, ak by vám chuť náhradnej smotany nebola príjemná.