Smoothies – AKTÍVNA SILA PRÍRODNEJ STRAVY

... vyskúšajte prírodu skôr ako siahnete po umelých vitamínoch.

Dnes sú čoraz populárnejšie husté šťavy z ovocia a zeleniny, takzvané smoothies. Predstavujú dobrý spôsob, ako dostať to tela fytonutrienty, vitamíny, vlákninu a enzýmy, čiže všetko, čo váš organizmus potrebuje, aby zostal zdravý.

Rastliny, konkrétne ovocie a zelenina, sú schopné bojovať so škodlivými vonkajšími vplyvmi, a to prostredníctvom zlúčenín zvaných fytonutrienty. Organizmy rastlín, rovnako ako tie ľudské, vytvárajú voľné radikály, ktoré môžu poškodiť bunky. Rozsah takto spôsobených škôd dokážu výrazne znížiť antioxidanty (vitamíny a minerály), rovnako ako fytonutrienty.

Výskumy zatiaľ neobjavili všetky fytonutrienty, ale predpokladá sa, že by ich mohlo existovať oveľa viac. Práve skúmanie týchto účinných látok v rastlinách, ktoré prispievajú k zdraviu človeka, je pre mnohých výživových
vedcov tým najzaujímavejším predmetom bádania.

Flavonoidy znižujú zápal

Billa Fresh

Len flavonoidy predstavujú šesťtisíc účinných látok, ktoré boli doteraz nájdené v rastlinách. Zistilo sa, že flavonoidy sú vo všeobecnosti prospešné pri znižovaní zápalových procesov, slabej imunite a častých prechladnutiach. Sú tiež dôležité pri posilňovaní krvných ciev a ako súčasť liečby rakoviny. Do tejto skupiny patria antokyány, katechíny, quercetiny a im podobné látky. Antokyány a katechíny možno nájsť v hrozne, čučoriedkach, jablkách, brusniciach, červenej paprike, zeleri a brokolici.

Karotenoidy nielen na pleť a oči

Najznámejšou a najrozšírenejšou skupinou fytonutrientov sú karotenoidy, ktoré môžu za to, že rastliny majú červenú a oranžovú farbu. Z tejto skupiny sú známe: beta-karotén, luteín, zeaxantín a lykopén. Mnohé z nich nájdeme v tekviciach, mrkve, paradajkách a červených paprikách.

Najväčšie množstvo zeaxantínu a luteínu, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravie očí, možno nájsť v brokolici, kivi, pomarančovom džúse, špenáte, oranžovom ovocí a zelenine. Beta-karotén bol extrahovaný z mrkvy a môžeme ho nájsť v červenej a zelenej zelenine (kapusta, pór, mrkva, tekvica a podobne). Je veľmi dôležitý pre ochranu kože a slizníc. Ako silný antioxidant chráni organizmus pred rozvojom malígnych ochorení, zápalovými procesmi a posilňuje imunitu. O beta-karoténe je známe, že pomáha ľuďom s pľúcnymi ochoreniami, ale iba vo svojej prirodzenej forme, nie ako aditívum. Výskumy, ktoré vykonali fínski vedci, tiež preukázali, že u fajčiarov pri konzumácii beta-karoténu ako výživového doplnku narastá riziko nebezpečenstva rakoviny pľúc.

Využite ich najmä v nespracovanej forme

Všetky fytonutrienty je možné využiť lepšie v ich raw, čiže nespracovanej forme, okrem lykopénu z paradajok, ktorý prináša viac benefitov, keď sú paradajky uvarené. Za bežných okolností však tepelné spracovanie jedla
eliminuje niektoré z fytonutrientov, ktoré jedlo obsahuje. Ako prevenciu pred vyššie spomínanými ochoreniami sa odporúča konzumovať denne dve misky zeleniny bohatej na fytonutrienty. Preto jedzte veľa surového ovocia a zeleniny – budete tak chránení pred mnohými chorobami.

Nápady na smoothies

1/ Miešajte 1 šálku ananásu, 1 jablko, 1 hrušku a 2,5 cm zázvoru 30 sekúnd. Potom pridajte 1/2 hlavičky šalátu.

2/ Môžete tiež vyskúšať smoothies vyrobené zmixovaním 1 hrste čučoriedok (mrazených alebo čerstvých), 3 banánov, 1 hrste kelu a 1 plnej hrste koriandru.

Ďalšie tipy na zdravé a chutné smoothies:

Tento a viac skvelých receptov, rád a nápadov nájdete v novom jarnom Kulináriu, ktorý si môžete zakúpiť v predajniach Billa.

kulinárium Billa

Ďalšie recepty z jarného časopisu Kulinárium:

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími našimi receptami pripravenými pre vás:

banánová roládapečené kurajogurtová krémová polievka

Našou úlohou je vyberať a zásobovať vás chutnými receptami, ktoré si ľahko pripravíte predovšetkým z čerstvých potravín dostupných v ponuke Billa.